Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil na mešitu v Kuvajtu, 27 mrtvých

Kuvajt
Aktualizováno

Nejméně 27 obětí si podle televize AFP vyžádal páteční útok na šíitskou mešitu imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě města Kuvajt. Dalších nejméně 227 lidí bylo zraněno, uvedly místní úřady. Bezpečnostní zdroje i svědci potvrdili, že zaútočil sebevražedný atentátník. K útoku se přihlásil Islámský stát, oznámila CBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na mešitu v Kuvajtu si vyžádal 13 mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Podle guvernéra města Sábita Muhanny šlo o sebevražedný útok. K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

K atentátu došlo v době pátečních poledních modliteb, většina obětí jsou muži či chlapci. Podle kuvajtského poslance, který byl svědkem útoku, bylo v mešitě ve chvíli útoku asi 2000 lidí, uvedla agentura Reuters.

Páteční polední modlitby jsou v muslimském světě vždy hojně navštěvované, ale v této době ještě víc než obvykle, protože je právě postní měsíc ramadán.

K útoku se přihlásila skupina, která si říká Provincie Nadždž. Jde  o saúdskoarabskou odnož IS. Za atentátníka označila abú Sulajmána Muvahida. Útok zdůvodnila tím, že mešita "šíří šíitské učení mezi sunnitskou populací". Šíitský islám v Kuvajtu vyznává 27 procent populace. Útoky jsou tam vzácné.

Atentát se podobá akcím spáchaným v minulých týdnech v Saúdské Arábii, kde lidé hlásící se k Islámskému státu zaútočili na šíity v mešitách a zabili přes 20 lidí. Království kvůli tomu zpřísnilo bezpečnostní opatření u mešit po celý ramadán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám