Hlavní obsah

IS zveřejnil dosud nejkrutější video, policistovi povraždil rodinu pro výstrahu

New York
Aktualizováno

Islámský stát (IS) zveřejnil v úterý video, které ukazuje zvlášť kruté popravy 16 údajných špiónů. Islamisté některé utopili v kleci, další nechali uhořet v autě a jiné nechali roztrhat výbušninami připevněnými na tělo, uvedl list The New York Times. Video mělo odradit Iráčany od boje proti IS a od spolupráce s policií.

Záběr ze starší 'popravy' šíitů, kterou provedl Islámský stát.

Článek

Jak upozornil americký list, video o délce sedm a půl minuty má dvě roviny. Mělo opět ukázat, jak je Islámský stát nekompromisní, ale jeho cílem je také odradit Iráčany od spolupráce s nepřítelem.

Hlavně je svérázným vzkazem iráckému policistovi Bassimu Muhammadovi, který dlouhé měsíce bojoval za to, aby získal platy a zbraně pro bývalé policisty, kteří se chtěli zapojit do boje proti Islámskému státu v provincii Ninive.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muhammad listu přiznal, že mezi šestnácti vězni bylo i mnoho jeho příbuzných. „Byl tam můj otec, můj bratranec, můj strýc a další. Jsou to bez výjimky civilisti. Pokud někdo není civilista, nemůže v těchto oblastech žít,” řekl Muhammad.

„Dosud nejbarbarštější video”

Na začátku videa bojovníci IS vytahují z trosek lidské ostatky a vypravěč říká, že jsou to následky amerického bombardování Sýrie a Iráku a práce jejich špiónů. Následují záběry na skupinu vězňů v červených pláštích, údajně špiónů, které měl rekrutovat Muhammad a další. Někteří z nich se k špionáži přiznali.

Poté jsou vězni rozděleni do tří skupin podle metody zabití, jaké IS dosud veřejně neukázal. „Je to dosud nejbarbarštější video,“ řekl spoluautor knihy IS: v armádě teroru Hassan Hassan.

Čtyři muži byli uzavřeni v osobním autě, které poté radikálové zasáhli střelou z granátometu. Odsouzení ve voze uhořeli.

Dalších pět mužů zavřeli do železné klece, kterou poté vyzdvihli a pomalu ponořovali do bazénu. Utopení pětice natáčely dvě speciální vodotěsné kamery umístěné na kleci.

Zbylých sedm zabily exploze výbušnin, které jim kati připevnili na tělo. Pak k nim připojili drát a nálože odpálili. Některým exploze utrhla hlavy.  Na konci je pak zachycen jeden z vězňů, který nebyl zavražděn, jak se dívá na těla zabitých.

Faktor šoku i strach ze špiónů

„I když má Islámský stát rád faktor šoku, tyto popravy jsou vybrány, aby ukázaly, jak se dodržuje právo šaría,“ řekl analytik skupiny Clarion Project Ryan Mauro. „IS se drží doktríny, že špióni a odpadlíci od víry mají být popraveni. I tyto popravy jsou pokusem IS vykreslit se jako nejlegitimnější následovník islámu,” dodal Mauro.

Veryan Khan z amerického Konsorcia pro výzkum a analýzu terorismu dodává, že je u všech „poprav” vždy dodrženo základní schéma. Musí tam být přiznání a zajatec musí být před popravou klidný, což má ukázat, že IS dobře zachází s vězni, kteří přijímají zasloužený trest.

Protože při popravách uplatňoval IS velkou brutalitu, hledá podle Khana další a další metody poprav, které přitáhnou pozornost světa: „Propagandistická mašinérie Islámského státu je tak produktivní, že musí přicházet s novými způsoby jak šokovat svět a zaujmout svůj fanclub.”

Mauro také dodává, že video ukazuje, jak moc se IS bojí špiónů. Video podle něj ukazuje, že IS nemá velkou podporu mezi místní populací a musí ji zastrašovat.

Islámský stát zveřejnil už hodně videí s krutými popravami od chvíle, kdy loni začal kontrolovat velká území na severu Iráku a Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám