Hlavní obsah

Izraelští drúzové ubili Syřana v sanitce

– Jeruzalém

Izraelští drúzové na okupovaných Golanských výšinách v pondělí večer napadli dvě vojenské sanitky převážející zraněné ze Sýrie a jednoho z převážených pacientů ubili. Drúzové obvinili izraelské úřady, že pomáhají islámským radikálům z Fronty an-Nusra bojujícím v Sýrii také proti tamním drúzům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští drúzové ubili Syřana v sanitceVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí ráno přinutili rozlícení drúzové sanitku přivážející zraněné ze Sýrie otočit se a odjet zpět. Večer napadla v oblasti Neve Ativ na Golanech skupina asi 150 drúzů další sanitní vůz a vytáhli z něj dva zraněné Syřany. Jednoho ubili k smrti a dalšímu způsobili těžká zranění.

Vůdce komunity izraelských drúzů šajch Muvafak Taríf incident odsoudil: „Toto není náš způsob jednání. To, co se stalo, nás zarmucuje. Jde o zločin spáchaný lidmi, kteří nedodržují zákon. Úřady musejí jednat.”

Izraelští drúzové jsou přesvědčeni, že Izrael převáží do svých nemocnic i zraněné členy Fronty an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu a v Sýrii zahájila útoky na tamní komunitu drúzů. Přesvědčení, že se příslušníci An-Nusra léčí v Izraeli, je v Sýrii značně rozšířené.

Napětí vyvolal televizní rozhovor s jedním z pacientů, který před kamerami řekl, že se chce vrátit do Sýrie a dále bojovat proti tamním drúzům.

Drúzové vyznávající šíitský islám jsou terči útoků sunnitských radikálů. [celá zpráva]

Syrská občanská válka na hranicích Izraele 

Neklid v Izraeli vzrostl, když An-Nusra začala útočit na syrskou pohraniční vesnici Hádir ležící v blízkosti izraelského města Madž aš-Šams, v němž žije na 25 000 drúzů. An-Nusra má v oblasti stovky bojovníků a těžkou vojenskou techniku. V bojích bylo několik drúzů zraněno.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Příslušníci sil OSN v syrské provincii Kunejtra u hory Bental na Izraelem okupovaných Golanských výšinách.

Izraelská armáda začala na hranici kvůli bojům budovat nemocnici pro zraněné, ale protože nyní se situace poněkud uklidnila, akci zastavila. Prostřednictvím umírněné syrské opozice podle listu The Jerusalem Post vyzvala frontu An-Nusra, aby šetřila syrské drúzy.

Bývalý ministr zahraničí Avigdor Lieberman ve vojenském rozhlase řekl, že představa, že by Izrael pomáhal Frontě an-Nusra, je směšná. Vláda i armáda popřely možnost, že by mezi osobami přijímanými do izraelských nemocnic byli radikálové. Vláda ale zároveň tvrdí, že Izrael pomáhá zraněným bez ohledu na jejich víru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám