Hlavní obsah

Při náletu bezpilotního letounu zahynul druhý muž Al-Káidy, už si našli náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Vůdce jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově Násir Vahajší byl zabit při pátečním útoku bezpilotního letounu. S odvoláním na dva jemenské bezpečnostní zdroje o tom v pondělí informovala americká televize CNN. Jemenská odnož Al-Káidy si už zvolila jeho nástupce - Kásima Rajmího.

Foto: Profimedia.cz

Násir Vahajší na záběru z videa z roku 2009

Článek

Jemenská Al-Káida v úterý informovala ve videoprohlášení, že nástupcem Vahajšího se stane dosavadní vojenský velitel Kásim Rajmí. Shodli se na tom  během schůzky vedoucí představitelé organizace, uvedla AFP. Tím nepřímo potvrdila i úmrtí Vahajšího.

Nejmenovaný americký činitel předtím v reakci na jemenské sdělení podle agentury Reuters uvedl, že Spojené státy zprávy o Vahajšího smrti prověřují. K jakékoli případné americké účasti se odmítl vyjádřit. Žádný jiný stát působící v oblasti ale nemá ve výzbroji stroje schopné takové akce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další činitel sdělil, že armáda Spojených států se do žádného úderu nezapojila, bezpilotní letouny Reaper a Predator schopné provádět tyto útoky ale má ve výzbroji také americká tajná služba CIA, která své akce nikdy nekomentuje.

Středisko SITE, jež monitoruje webové stránky islámských extremistů, uvedlo, že na sítích jemenských islámských radikálů v pondělí kolovaly zprávy, které hovořily o Vahajšího úmrtí. V tomto případě se jedná o největší útok na Al-Káidu od bin Ládinova úmrtí, jak uvedla podle zpravodajského serveru BBC ředitelka střediska SITE Rita Katzová.

Druhý muž Al-Káidy

Vahajší dříve minulosti působil jako osobní tajemník šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina.

Byl druhým nejmocnějším mužem v hierarchii mezinárodní teroristické sítě Al-Káidy. V roce 2009 se postavil do čela nové Al-Káidy na Arabském poloostrově, která vznikla v lednu 2009 sloučením Al-Káidy v Jemenu a Saúdské Arábii. Tato odnož teroristické sítě je považována za nejnebezpečnější, protože nemá pouze regionální cíle, ale snaží se také poškodit USA, což ukázaly některé její útoky mířící na letadla, jako byl neúspěšný atentát na letoun nad Detroitem.

Ministerstvo zahraničí USA nabídlo odměnu deset miliónů dolarů (240 miliónů Kč) komukoli, kdo by mohl pomoci dopadnout Vahajšího, jenž byl zodpovědný za schvalování cílů, nabírání nových členů, rozdělování zdrojů na výcvik a plánování útoků.

Jemenská Al-Káida těžila z napětí, které v zemi loni vyústilo v občanskou válku. I za ní ale pokračují útoky na špičky teroristické sítě. Předchozí byl proveden minulé úterý. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám