Hlavní obsah

Arabská letadla v Saná zničila památky zapsané v UNESCO

Bombardování v Jemenu si vybírá daň na životech, ale ničí také cenné historické památky. Po náletu arabských spojenců na jemenskou metropoli Saná byla zasažena tamní historická čtvrť, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. Zničené jsou tři domy, uvedla agentura AFP. Jde o první zásah historicky cenné části jemenské metropole od konce března, kdy začaly nálety arabských spojenců na povstalecké šíity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletech na Saná byla zasažena historická část městaVideo: Reuters

 
Článek

Podle svědků spadla jedna střela do čtvrtě Kásimí, kde stojí domy staré několik století. Nálož nevybuchla, ale zdemolovala tři domy a zabila pět lidí včetně ženy a dítěte.

Není jasné, proč se letectvo zaměřilo na toto místo. Někteří z obyvatel sice tvrdí, že v domech byli šíité, ale další to popřeli.

Letectvo bombardovalo také zbrojní sklady šíitů v jiných částech hlavního města a útočilo i v provincii Maríb na východě země, což je oblast bohatá na ropu.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Nálet na jemenskou metropoli Saná poničil tamní historickou čtvrť.

Saná leží v údolí mezi horami vysokými přes 2000 metrů. V 7. a 8. století to bylo významné sídlo vyznavačů islámu. Je tam přes 100 mešit, několikery historické lázně a asi 6000 domů, které byly postaveny do 11. století.

Šíité obsadili Saná loni v září a postupují od té doby dál na západ a do střední části Jemenu. Letos se dostali až do jihojemenského Adenu, který je baštou příznivců vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. On i vláda jsou nyní v exilu. Postup šíitů, které podporuje Írán, se snaží zastavit Arabská koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám