Hlavní obsah

Další desítky obětí bojů v Jemenu, bomba roztrhala autobus

Rijád/Aden
Aktualizováno

Při náletu arabské koalice vedené Saúdy přišlo ve čtvrtek na jihu Jemenu o život 20 civilistů. Bomba podle svědků citovaných agenturou AP zasáhla severně od přístavu Aden autobus s cestujícími.

BEZ KOMENTÁŘE: Bomba roztrhala autobus

 
Článek

Při náletech během posledních 48 hodin byl zasažen i soukromý automobil s rodinou a pick-up zemědělce. Velitel operací v Adenu vznesl stížnost u Saúdské Arábie, která nálety koordinuje.

Při dalším náletu na ropnou provincii Maríb bylo zabito deset vzbouřenců, uvedla agentura Reuters.

Na jihu Jemenu pokračují boje mezi šíitskou milicí Húsíů, která ovládla zemi, a místním Jemenským lidovým odporem, který podporuje mezinárodně uznávaného vyhnaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Podle televize Al-Arabíja bylo ve čtvrtek v bojích zabilo osm milicionářů a dalších jedenáct jich bylo zraněno. Zraněni byli i tři členové lidového odporu.

Foto: Reuters

Jemenci bojující proti vzbouřeným šíitům

Během středy si boje v Jemenu vyžádaly 43 obětí. Většinou mezi sebou bojovali šíitští milicionáři a bojovníci jihojemenského lidového odporu.

Pat na zemi

Ačkoli koalice vedená Saúdskou Arábií už 11 týdnů podporuje ze vzduchu zastánce Hádího, k velkým změnám na bojišti nedošlo a návrat prezidenta do úřadu je stále vzdálen. Hádí je od března v exilu, stejně jako vláda.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenský ozbrojenec kráčí v troskách domu generála Zafífa

Šíité, za nimiž stojí Írán a část armády, která zůstala věrná Alímu Abdalláhovi Sálihovi, sice přišli o těžké zbraně, ale drží pevně pozice na západě země.

Konflikt má 2500 obětí a půl miliónu lidí kvůli němu opustilo své domovy.

Organizace spojených národů na neděli svolala do Ženevy rozhovory, ale podle Reuters Hádí ani šíité nejsou připraveni na ústupky a kompromisy.

Pokračují nálety dronů na Al-Káidu

Z chaosu v Jemenu těží i místní Al-Káida na Arabském poloostrově. Nadále proto pokračují útoky bezpilotních letadel na její vedení.

Při úterním večerním náletu byli zabiti tři lidé podezřelí z příslušnosti k této teroristické organizaci. Podle agentury AFP jeden z amerických představitelů uvedl, že bezpilotní letoun „odpálil čtyři rakety na tři radikály z Al-Káidy sedící poblíž přístavu Mukallá; okamžitě je zabily“.

Reklama

Výběr článků

Načítám