Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci pronikli na leteckou základnu, sestřelili vládní mig

Damašek
Aktualizováno

Jedna ze vzbouřeneckých skupin v Sýrii, Aliance jižní fronty, pronikla ve čtvrtek na základnu Al-Sála v provincii Suajda na jihu země u města Dará. Syrská televize ohlásila, že vojáci útok opozice odrazili, uvedla agentura Reuters. Rebelové zároveň oznámili, že sestřelili vládní stíhačku.

Povstalecké záběry ukazující údajné sestřelení vládního migu

 
Článek

Mluvčí aliance vzbouřenců Issám Rajjas řekl, že letecká základna byla „osvobozena“.

Velitel jarmúcké armády Bašár Zubí, která je součástí povstalecké aliance, řekl, že základna ještě do rukou rebelů nepadla, ale že se tak stane do soumraku. Dodal, že jeho bojovníci sestřelili protileteckými děly stíhačku syrské armády. Zveřejnili i video, které má ukazovat pád stroje. Údajně poslali k zemi Mig-23.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to další úspěch poslední skupiny odpůrců Bašára Asada, ve které nejsou islámští radikálové.

Masakr drúzů

Postupuje ale i radikální Fronta an-Nusra. Na severozápadě provincie Idlíb zabila ve středu dvacet drúzů, což je etnicko-náboženská skupina, kterou nutí ke konverzi k sunnitskému islámu. K masakru se uchýlila, když se drúzové bránili konfiskaci úřední budovy ve vesnici Kalb Lauzi, uvedla AP.

Bojovníci zastřelili jednoho vesničana, obyvatelé se pak zmocnili pušky jednoho z útočníků a zabili ho. Fronta an-Nusra přivolala posily. Palba zabila dvacet lidí v oblasti, kterou bojovníci znesvětili, když zničili chrámy a vykopali hroby.

Syrská agentura SANA zprávu popsala jako masakr, při němž padlo 30 lidí včetně jedné pětičlenné rodiny. Radikálové podle ní mnoho domů vypálili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám