Hlavní obsah

V iráckém vězení zemřel Tárik Azíz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V iráckém vězení v pátek zemřel Tárik Azíz, který byl během režimu Saddáma Husajna ministrem zahraničí. Devětasedmdesátiletý muž čekal ve vězení na popravu, k níž byl odsouzen v roce 2010. O jeho smrti informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Tárik Azíz na návštěvě Itálie v roce 2003

Článek

Azíze dopadly americké síly v dubnu 2003. Třikrát  byl odsouzen k trestu vězení a jednou k trestu smrti za pronásledování islámských uskupení.

Popraven nikdy nebyl, za milost se přimlouvala Evropská unie, Vatikán i iráčtí duchovní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z vězení se nechal slyšet, že s ním zacházejí dobře, ale chtěl, aby se trest smrti vykonal co nejdříve. Roky ho totiž sužovala řada chorob. Měl cukrovku, srdeční problémy, žaludeční vředy a trpěl depresemi.

Ministr patřil mezi nejbližší spolupracovníky Saddáma Husajna. V letech 1983 až 1991, tedy i v době války v Zálivu byl ministrem zahraničí. Do roku 2003, kdy padl režim, byl vicepremiérem a Husajnovým poradcem.

Velmi často jezdil do zahraničí a zastupoval zemi, protože Husajn byl známý tím, že Irák nerad opouštěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám