Hlavní obsah

V Sýrii se těžce bojuje o kurdské město Hasaka

Bagdád/Damašek

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) bojují se syrskými vojáky o kurdské město Hasaka na severovýchodě země. Armáda se podle agentury AFP snaží neztratit stejnojmennou provincii a boje jsou mimořádně těžké. Za minulých 48 hodin v nich přišlo o život skoro 100 lidí, mezi nimiž bylo 20 dětí.

Foto: Profimedia.cz

Kurdští bojovníci v ulicích města Hasaka na severovýchodě Sýrie

Článek

IS v minulých dnech přišel v provincii Hasaka o mnoho pozic díky tamním kurdským obráncům. Město Hasaka kontroluje jen zčásti, zbytek mají v rukou stále Kurdové.

Vítězství v Hasace by IS dalo do rukou další provincii na severu země –dosud ovládl Rakku. Mimo dosah vlády je i provincie Idlíb, kterou kontroluje další radikální skupina fronta An-Nusra.

Armáda nasadila letectvo, IS vypnul elektřinu

Ochránci lidských práv, kteří situaci sledují z exilu, dnes hlásí z Hasaky velmi těžké boje, do nichž vojsko nasadilo letectvo. Armáda je na jižních předměstích a povolala posily. Civilisté se snaží dostat do čtvrtí na severu a západě města, aby unikli bombardování. Kurdské jednotky do bojů zatím nevstoupily, protože fronta je mimo oblasti obývané Kurdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát svádí boje se syrskými Kurdy v provincii HasakaVideo: Reuters

Ozbrojenci z IS se probojovali k věznici a mají v rukou také elektrorozvodnou stanici, takže jsou přerušeny dodávky elektrického proudu.

V květnu do bojů v Hasace zasáhly kurdské milice a IS vytlačily z jeho pozic s podporou mezinárodní letecké koalice. IS tento týden boje obnovil a nasadil do nich také sebevražedné atentátníky.

Syrský konflikt trvá více než čtyři roky a nepřežilo jej na 220 000 lidí. V posledních dnech se objevují zprávy, že je syrská armáda mimořádně oslabená a střeží hlavně západní provincii Latákíja a Damašek, kde sídlí vládnoucí alávité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám