Hlavní obsah

Matky vyzvaly své děti, aby se vrátily z bojů v Iráku a Sýrii

Berlín

Skupina matek ze sedmi západních zemí, jejichž synové či dcery odešli bojovat po boku radikálů z organizace Islámský stát do Sýrie a Iráku, ve středu v otevřeném dopise zveřejněném na internetu vyzvala své děti, aby se vrátily domů.

Bojovníci Islámského státu

Článek

"Chceme, abyste se vrátili. I když si myslíte, že vám smrt přinese 'lepší' život. Vzpomeňte si jen na Proroka Mohameda, jenž pravil: 'Ráj leží u nohou vaší matky'," stojí v otevřeném dopise, který obsahuje řadu úryvků z posvátné knihy muslimů koránu. "Vaším rozhodnutím nás opustit, vzdát se svého života a vzít život jiným, jste hodili náš boj, bolest a čest pod své nohy a pošlapali jste je," stojí v textu.

Výzvu sepsaly ženy z Kanady, Francie, Belgie, Německa, Dánska, Švédska a USA sdružené v organizaci Mothers for Life (Matky pro život). Text zveřejnily na sociálních sítích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Sýrie a Iráku odešly za účelem boje v řadách IS i jiných radikálních islamistických organizací tisíce mladých mužů a žen ze západních zemí.

Celkem se do bojů zapojilo podle odhadů amerických tajných služeb asi 20 000 cizinců z 90 zemí světa.

Ohněm proti ohni

Organizace Mothers for Life, jejímiž členy jsou muslimky i vyznavačky jiných náboženství, uvedla, že zveřejnění výzvy na internetu je součástí vědomé snahy konkurovat těm, kteří na sociálních sítích rekrutují mladé lidi do řad radikálů. "Musíme bojovat ohněm proti ohni," uvedla Kanaďanka Chris Boudreauová, jejíž syn Damian zahynul loni v Sýrii.

Cílem organizace je však prý nejen pomáhat rodinám dostat zpět své děti z bojů na Blízkém východě, ale rovněž vyvíjet tlak na vlády a bezpečnostní složky jednotlivých západních zemí, aby více pomáhaly rodičům dětí, které do Sýrie či Iráku odešly.

Aktivity Mothers for Life zaštiťuje Německý ústav pro studium radikalizace a deradikalizace (GIRDS) se sídlem v Berlíně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám