Hlavní obsah

Potřebujeme zbraně a větší zahraniční podporu, zkritizoval irácký premiér koalici bojující proti IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl/Paříž

Irácký premiér Hajdar Abádí si v Paříži stěžoval, že úsilí koalice zapojené do bojů proti Islámskému státu (IS), je nedostatečné. Zkritizoval také země, z nichž se rekrutují bojovníci Islámského státu, že proti nim málo zasahují. Abádí se ve francouzské metropoli účastní konference o strategii boje IS.

Foto: Reuters

Irácký premiér Hajdar Abádí

Článek

„Myslím, že je to neúspěch mezinárodního společenství. O podpoře Iráku se hodně mluví, ale málo dělá v terénu,” řekl předseda irácké vlády. Irák podle něj nedostává od spojenců potřebné zpravodajské informace a nemá dost zbraní. [celá zpráva]

„Letecká podpora je nedostatečná. Průzkum je příliš slabý. Islámský stát je mobilní a pohybuje se ve velmi malých skupinách,” řekl Abádí, jehož citovala agentura AFP. 

Koalice v čele se Spojenými státy přitom provedla od loňska více než 4100 náletů na pozice bojovníků IS.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius podle agentury AP po útěku vládních sil z Ramádí kritizoval iráckou vládu za její laxnost v boji proti IS. Na nedostatečné odhodlání Iráčanů k boji si stěžovaly i Spojené státy. [celá zpráva]

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Bojovníci šíitských milicí Badr při bojích s Islámských státem u Fallúdži

Premiér též zkritizoval státy, z nichž se rekrutují členové Islámského státu, že proti nim málo zasahují. V Iráku se podle něj zvyšuje počet zahraničních bojovníků IS. Dříve je z 58 procent tvořili iráčtí vzbouřenci, nyní je tvoří z asi 60 procent cizinci.

„Je to mezinárodní problém, který se musí řešit. Je nutné vysvětlit, proč tolik teroristů přichází ze Saúdské Arábie, Perského zálivu, Egypta, Sýrie, Turecka a z evropských zemí,” zdůraznil šéf irácké vlády.

Na konferenci v Paříži byli pozváni ministři zahraničí Británie, Francie a Německa. Šéf americké diplomacie John Kerry se jí kvůli zlomenině nohy účastní na dálku. [celá zpráva] Podle místních pozorovatelů se ale navzdory všem dosavadním potížím zásadní změna strategie v boji proti IS v Iráku a Sýrii neočekává.

Koalice v čele s USA podpořila plán Iráku na znovudobytí území obsazených islamisty. Také slíbila zastavit příchod zahraničních bojovníků IS do Iráku.

Jeden americký diplomat v Paříži podle agentury AP řekl, že členové koalice se nyní rozhodli usnadnit irácké armádě nákup zbraní. Abádí si stěžoval, že nákup zbraní Iráku komplikují sankce.

Útočí cizinci

O rostoucím počtu cizinců v řadách Islámského státu svědčí i úterní oznámení o tom, že právě IS podnikl útok na policejní základnu severozápadně od Bagdádu. Vyžádal si na čtyři desítky mrtvých. IS podle AFP v prohlášení uvádí, že útok provedli tři sebevražední bojovníci. Do základny se podařilo proniknout s obrněným vozidlem Somálcům, zatímco Tádžik a Syřan vyhodili v blízkosti do povětří vůz Humvee a kamión s výbušninami.

Foto: ČTK/AP

Auta odvážení zabité irácké policisty a příslušníky šíitských milící

Exploze aut naložených výbušninami prý způsobila obří výbuch muničního skladu. [celá zpráva]

Základna se nachází v oblasti, v níž irácké vládní síly vedou operaci proti IS v Anbáru. Armáda ji vyrvala z rukou radikálů před několika dny a využívá ji při akcích, jejichž cílem je přerušit zásobovací trasu IS ze Samary v sousední provincii Saláhaddín.

Tři armády nutností

Islámský stát lze porazit jen v případě, že budou v Iráku spolupracovat tři armády – šíitské milice, kurdští pešmergové a nově ustavený sunnitský prapor, napsal v komentáři pro kurdskou agenturu Rudaw kurdský armádní expert Bašdar Pušo Ismaíl.

Zdůraznil, že Islámský stát by nemohl uspět v provincii Anbár, kde obsadil Ramádí, bez široké podpory. Podle něj je proto nutné do boje získat sunnitské kmenové milice a jejich přízeň si i v budoucnu udržet.

I on ale kritizuje koalici vedenou USA, které chybí jasnější dlouhodobá strategie a ve válce jen reaguje na aktuální vývoj. Vadí mu pomalý výcvik umírněné opozice v Sýrii. Kritizuje také, že USA sice poskytly Bagdádu miliardy dolarů na obnovení země a překonání sektářských rozdílů. Ve skutečnosti se ale problémy prohloubily.

Irák, který měl jedny z nejpočetnějších bezpečnostních sil v regionu, navíc loni v létě třetinu země ztratil, bez větších problémů toto území ovládl IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám