Hlavní obsah

Islámský stát mučil čtrnáctiletého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videozáznam z mučení 14letého chlapce v Sýrii radikály z Islámského státu (IS) má k dispozici britská stanice BBC. Záběry natočil muž, který pak od IS zběhl. Chlapec přežil a nyní žije v bezpečí v Turecku.

Foto: Reuters

Příslušníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Mladého prodavače pečiva z města Rakka, bašty Islámského státu na severu Sýrie, přistihli, jak se snaží nastražit nálož u bojovníků IS. Hoch tvrdí, že o tom neměl tušení. Jednou ho prý zastavili dva muži, které znal, a poprosili ho, zda by donesl na místo jednu tašku. Když ho radikálové chytili, nutili ho násilím k přiznání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BBC má k dispozici záznam, na němž hoch visí na provaze uvázaném kolem zápěstí. Má zavázané oči, zatímco kolem něho chodí dva maskovaní muži v černém, jeden s pistolí a nožem, druhý s puškou Ak-47. Věznitelé ho bili a týrali elektrickým proudem.

„Myslel jsem si, že umřu. Začali mě bičovat a pak týrat elektřinou, abych se přiznal. Všechno jsem řekl,“ popsal Ahmad.

„Když mě týrali proudem, křičel jsem matčino jméno. Ale jakmile jsem ho křičel, zvýšili napětí. ,Matku do toho netahej,‘ říkal mi jeden z nich,“ vylíčil hoch.

Za dva dny výslech skončil. Potom extremisté vyřkli ortel smrti. Ahmad měl však štěstí, popravčímu se ho prý zželelo a chlapce pustil. Tomu se podařilo utéci do Turecka a dodnes má kvůli týrání neklidné spaní.

O čistotu víry nejde

Na adresu svých mučitelů dodal: „Tváří se, že jsou zbožní, ale jsou to bezvěrci. Kouřili a předstírali, že zavádějí muslimská pravidla, ale nezavádějí. Bijí a zabíjejí lidi.“

Reportér BBC se setkal i s mužem, který video pro IS natočil. Následně zběhl. Uvedl, že snímek měl posloužit k propagandistickým účelům, a doplnil, že se snažil být k zajatcům shovívavý. Lituje, co jim dělal.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Takový příběh je mezi zprávami o Islámském státě výjimečný. OSN už dříve upozornila na to, že extremisté na svých územích v Iráku i Sýrii týrají a zabíjejí děti. Neváhají je ani posílat do boje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám