Hlavní obsah

Asad slábne, při bleskové ofenzívě přišel o další důležitou základnu

Damašek
Aktualizováno

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada přišla o svůj další opěrný bod na západě země. Do rukou spojeneckých povstaleckých skupin včetně radikální Fronty an-Nusra, spřízněné s Al-Káidou, padlo město Ariha. Uvedla to syrská exilová organizace SOHR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci fronty Fronty an-Nusra dobyli město Ariha Video: Reuters

 
Článek

Čtyřicetitisícová Ariha byla podle zástupce SOHR dobyta při „bleskové ofenzívě“. Svědci uvedli, že město chvatně opouštěly desítky vozidel vládních sil.

Asad tím přišel o většinu provincie Idlíb sousedící s Tureckem a provincií Latakíja, která je klíčovou základnou režimu. Povstalci v Idlíbu postupovali od konce března, kdy také dobyli stejnojmenné hlavní město provincie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Oblasti v Sýrii ovládané různými skupinami

Šéf Fronty an-Nusra abú Muhammad Džulání v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra ubezpečil, že cílem je dobytí Damašku a svržení Asadova režimu i jeho šíitských spojenců, jako je libanonské hnutí Hizballáh.

Džulání také prohlásil, že vůdce Al-Káidy Ajmán Zaváhrí přikázal, že Sýrie nemá sloužit k útokům proti Západu. Slíbil také, že budou chráněny syrské menšiny.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Západní komentátoři Džuláního slova označili za čirou propagandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám