Hlavní obsah

Blair rezignuje na funkci blízkovýchodního vyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Britský expremiér Tony Blair příští měsíc skončí ve funkci zvláštního vyslance OSN, EU, USA a Ruska na Blízkém východě. Blair se z této pozice v uplynulých osmi letech ne příliš úspěšně snažil zprostředkovat mír mezi Izraelem a Palestinci.

Foto: Tim Clarke/Daily Express/Pool, Reuters

Tony Blair

Článek

O rezignačním dopise generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi podle listu The Guardian informovaly izraelské zdroje a hned ve středu se v Bruselu sešli zástupci zmíněného čtyřstranného bloku, tzv. Blízkovýchodního kvarteta, aby Blairovo odstoupení projednali.

Zatím není jasné, kdo Blaira případně vystřídá. Nejmenovaní lidé z kvarteta nicméně tvrdí, že Blair „ze scény úplně nezmizí“ a bude dál pracovat pro mír na Blízkém východě.

Tony Blair funkci převzal krátce po svém odstoupení z vlády v červnu 2007. Tehdy se měl zaměřit na zlepšení palestinské ekonomiky a samosprávy. Od počátku se ale potýkal s nedůvěrou za strany Palestinců a arabských států, což z velké části zapříčinila invaze do Iráku v březnu 2003, kterou jako premiér podpořil.

Související téma

Foto: Pool, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair při emotivním projevu k válce v Iráku

Guardian upozornil, že Blair ve své diplomatické funkci nikdy veřejně nepromluvil.

Reklama

Související články

Blair měl prý poměr s exmanželkou Murdocha

Britský expremiér Tony Blair (60) a dnes už bývalá manželka mediálního magnáta Ruperta Murdocha Wendi (44) měli milostný poměr. Spekuluje o tom britský...

Tonyho Blaira chtěl zatknout barman. Za Irák

Když britskému expremiérovi Tonymu Blairovi v oblíbené londýnské restauraci Shoreditch náhle padla něčí ruka na rameno, nevěděl, co se děje. Byl to barman....

Výběr článků

Načítám