Hlavní obsah

V hromadných hrobech u Tikrítu se našla těla 470 obětí Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U iráckého města Tikrít byly odhaleny další hromadné hroby, kde se našla těla 470 lidí, sdělila ministryně zdravotnictví Adíla Hamúdová. Radikálové z organizace Islámský stát (IS) tam loni zmasakrovali stovky armádních branců.

Foto: Profimedia.cz

U iráckého města Tikrít byly odhaleny další hromadné hroby.

Článek

„Exhumovali jsme 470 obětí," řekla. Jde podle ní o lidi zmasakrované u bývalé americké základny Speicher, která leží severně od města. Právě tam v prvních dnech své ofenzívy loni bojovníci IS zajali mladé muže, kteří se přišli ucházet o práci v armádě. Byli mezi nimi hlavně šíité.

Islámský stát jejich vraždy natočil, svět pak obletěly snímky řad spoutaných mužů zastřelených před vykopanými jámami. Po tomto masakru iráčtí šíité začali vytvářet milice, které se připojily k bojům proti IS a letos se zasadily o osvobození Tikrítu a bojují nyní také v provincii Anbár.

Příslušníci IS bojují také v sousední Sýrii, kde nedávno obsadili historickou Palmýru. Ve čtvrtek začali šířit snímky, na nichž je vidět, že antické památky jsou stále nedotčeny. Obsazení pouštní Palmýry vyvolalo velké obavy, protože IS za sebou ničí památky starých kultur v Iráku. Ve středu v palmýrském amfiteátru členové IS zabili 20 mužů, které obvinili ze spolupráce se syrskou vládou.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související témata:

Související články

Irácká armáda dobyla centrum Tikrítu

Irácké armádě se podařilo po měsíci bojů o město Tikrít probít se do jeho centra a obsadit sídlo provinční rady. V rukou armády a spojeneckých milicí jsou také...

Výběr článků

Načítám