Hlavní obsah

Hamás odmítl zprávu Amnesty International, že za války likvidoval své odpůrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinské hnutí Hamás ve středu odmítlo zprávu Amnesty International (AI), že loni během války s Izraelem vážně porušovalo lidská práva. Konfliktu podle Amnesty zneužilo k likvidaci a zastrašování svých protivníků.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Bojovníci Hamásu

Článek

Organizace ve zprávě Zardoušená hrdla uvedla, že „političtí oponenti Hamásu byli unášeni, mučeni nebo napadání“. Byli mezi nimi „členové soupeřícího Fatahu a bývalí příslušníci bezpečnostních sil Palestinské samosprávy v Gaze“.

Radikální hnutí zprávu odmítlo jako nevyváženou. Mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm řekl BBC, že vyšetřovatelé „nenaslouchali Hamásu, záviseli jen na určitých zdrojích a to zpochybňuje zprávu a ukazuje na neprofesionalitu“.

Zpráva je kritická jak k Izraeli, tak k hnutí Hamás, což je dosud. Do této chvíle se organizace na ochranu lidských práv možným zločinům Palestinců příliš nevěnovaly. „Izraelské síly zavinily ničení a smrt lidí v Gaze, Hamás využil příležitosti tvrdě vyrovnat skóre,“ píše se v ní.

Způsob, jak šířit strach

Podle zprávy mezi 8. červencem a 26. srpnem 2014, kdy probíhala válka mezi Izraelem a radikály v pásmu Gazy, bylo nejméně 23 Palestinců mimosoudně popraveno. Většina z nich byla už vězněna za proizraelskou činnost.

„Vraždy byly součástí řetězce činů, ze kterých běhá mráz po zádech. Některé z nich jsou válečnými zločiny a byli jen čistou pomstou a způsobem, jak šířit strach v pásmu Gazy,“ řekl místní ředitel Amnesty Philip Luther

Letní válka si vyžádala životy 2189 Palestinců, mezi nimiž bylo 1486 civilistů. Na straně Izraele zahynulo 67 vojáků a šest civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám