Hlavní obsah

Iráčané zahájili ofenzívu na Ramádí, kde v boji proti IS žalostně selhali

– Bagdád

Irácká armáda podle úterního sdělení státní televize zahájila protiofenzívu proti radikálům z Islámského státu (IS) v západní provincii Anbár, kde IS nedávno ovládl správní středisko Ramádí. Vojáky podpoří oddíly šíitských i sunnitských milicí. Jeden ze zraněných vojáků popsal taktiku bojovníků Islámského státu i to, jak podrobné mají informace.

Foto: ČTK/AP

Iráčtí vojáci ve východní části Ramádí se za písečné bouře brání útoku Islámského státu.

Článek

Z vyjádření televize není jasné, jak rozsáhlá protiofenzíva je. Její zahájení bylo zmiňováno už v pondělí a o vyslání šíitských milicí se mluvilo ještě před 15. květnem, kdy Ramádí ovládl Islámský stát.

Jeho bojovníci město ovládli, přestože byli početně slabší než obránci. Úprk iráckých jednotek tvrdě kritizoval americký ministr obrany Ash Carter, podle něhož iráčtí vojáci postrádají vůli bojovat. Bagdád to odmítl s tím, že jednotkám chyběla adekvátní výzbroj. [celá zpráva]

IS útočil ze všech stran

Boje popsal CNN Asad Jásirí, který v nich byl zraněn. Jeho jednotka působila v otevřeném terénu západně od města. Stodvacetičlenná jednotka rozdělená do skupin po 20 vojácích používala ke krytí jen valy, za nimiž čelili útokům Islámského státu.

„Na silnicích byly nastražené nálože, které nás připravily o dvě hummvee. Zabily pět lidí. Pak (bojovníci Islámského státu) přijeli na buldozerech plných výbušnin,“ popsal útok IS Jásirí. Přestřelka trvala několik hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda zachraňuje své vojáky z dobytého RamádíVideo: Reuters

Jednotka sice opětovala palbu, ale pak se dostala do obtížné situace. „Přicházejí i z druhé strany,“ vykřikl někdo. Jednotka, které jim měla krýt záda, zmizela. Bojovníci Islámského státu postupovali ze čtyř stran.

Když jeden vojáků žádal o další munici, Jásirí vyskočil z obrněného vozu a běžel k němu: „Kulka zasáhla pod úhlem protistřepinovou vestu a pronikla mi do levé paže.“ Další voják ho odtáhl do bezpečí. Bylo slyšet výkřiky „došla munice” a vydán rozkaz ke stažení.

Ústup byl zradou

Jásirí odmítá, že by utekl z boje: „Měli jsme mučedníky a zraněné, ale řekli jsme, že se nechceme stáhnout, neosvobodili jsme zemi, ale kolona se stahovala, tak jsme se stáhli taky.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda se stahuje z RamádíVideo: Reuters

Osobně je přesvědčen, že rozkaz stáhnout se byl zradou a měl by se vyšetřit. Odmítal, že by vojáci nechtěli bojovat, problém byl nedostatek munice.

Z Ramádí také uteklo na 50 000 obyvatel.  [celá zpráva]

Islámský stát má přesné informace

Jásirí si stěžoval na velení a na to, že Islámský stát má přesné informace, což se ukázalo, když jeho jednotka zajala sedm bojovníků Islámského státu včetně čtyř cizinců: „Slyšel jsem svého důstojníka, jak jednoho z nich vyslýchá a ptá se ho, jak dokázali nastražit improvizovanou nálož mezi naše kontrolní stanoviště, když jsou jen sto metrů od sebe. Jeden odpověděl – posvítili jsme si světlem na stanoviště. Víme, že je tam jen 28 vojáků, rotují v pětihodinových směnách a je tam málo munice. Jestliže po nás voják nestřílí, vyplazíme se a nastražíme nálož.“

„Chtěli jsme těch sedm zajatých zabít, ale nemohli jsme, protože náš velitel už informoval velitelství, že byli zajatí,“ dodal Jásirí a ukázal tak, jak brutální je konflikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám