Hlavní obsah

V šíitských mešitách v Saúdské Arábii a Jemenu vybuchly bomby v době modliteb

Rijád

Nejméně 21 mrtvých a 80 zraněných si vyžádal útok sebevražedného útočníka v Kadí na východě Saúdské Arábie. Sebevrah se vyhodil do povětří v šíitské mešitě během pátečních modliteb. Stejným terčem se stali šíité modlící se v mešitě v jemenském hlavním městě Saná.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Následky výbuchu v mešitě v Saná

Článek

Libanonská televize al-Manar ukázala množství těl pod přikrývkami na podlaze mezi střepy a sutinami z poničeného interiéru saúdské mešity. Svědek řekl agentuře Reuters, že na místě bylo v době silné exploze nejméně 150 věřících.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Šíité tvoří v Saúdské Arábii menšinu. Žijí především na východě země a opakovaně protestují proti tomu, že jim jsou odpírána práva.

Útok se udál v době, kdy saúdské letectvo útočí nejen proti sunnitským radikálům z Islámského státu v Iráku, ale i proti šíitským povstalcům z kmene Húsíů, kteří ovládli velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná. Také ti se stali během pátečních modliteb terčem pumového útoku. Vyžádal si nejméně 13 zraněných, uvedla agentura Reuters, podle níž se k činu přihlásil Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám