Hlavní obsah

Posádka syrského vrtulníku shazovala barelové bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videozáznam nalezený ve vraku syrské vládní helikoptéry Mil Mi-8 zachycuje, jak její posádka shazuje improvizované barelové bomby, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Sýrie použití této improvizované zbraně s ničivou silou opakovaně popírala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Assadovi vojáci shazují z vrtulníku barelové bombyVideo: Reuters

 
Článek

Nedatované záběry byly údajně v mobilním telefonu, který byl nalezen na místě pádu vládního vrtulníku. Videozáznam byl předán katarské televizi Al-Džazíra. K jejich původu nebyly sděleny žádné podrobnosti, avšak mohl být získán v březnu, kdy se v provincii Idlíb zřítil vládní stroj Mi-8, který měl poruchu. [celá zpráva]

Čtyři její členové byli zajati, pátý zemřel. [celá zpráva]

Video zachycuje, jak na palubě Milu Mi-8 leží podlouhlé rezavé válcovité předměty, připomínající spíše než sudy zavařené kusy trubek. Na čele mají přivařené závěsné oko. Vidět také je, jak dva členové posádky postupně tři tyto předměty shodí, není ale jasné kam.

Foto: Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra u vrahu havarovaného vrtulníku Mil Mi-8

Britský ministr zahraničí Philip Hammond po zhlédnutí záběrů ve středu obvinil režim Bašára Asada ze lži. „Videozáznam ukazuje Asadovy lži o barelových bombách. Ukazuje, jak syrské vládní síly náhodným a nevybíravým způsobem shazují z vrtulníků tyto hrozné zbraně na civilisty dole.“

„Ty, kteří se účastní na těchto zločinech, přivedeme před spravedlnost,“ dodal Hammond.

Podle sdělní Amnesty International barelové bomby zabily asi 3000 lidí v provincii Halab na severu země.

Barelové bomby

Barelové bomby jsou improvizované zbraně, kdy se sudy nebo spíše ocelové roury naplní velkým množstvím trhavin a různých střepin včetně hřebíků. Tlakovou vlnou likvidují celé stavby, střepiny pak zabíjejí lidi.

Jako výbušnina se používá směs dusičnanu amonného a topného oleje.

Barelové bomby, které se poprvé použily ve válce v Jugoslávii, jsou velmi levné, stojí jen pár set dolarů, vyráběly se z vyřazených bojlerů i ze sudů nebo trubek. Musí se však s nimi opatrně manipulovat, protože jsou vysoce výbušné.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Místo dopadu barelové bomby v Halabu

Podle některých zpráv bývá součástí obsahu barelových bomb i chlór.

Barelové bomby nejsou na seznamu zakázaných zbraní, protože se vyrábějí svépomocí, ale v únoru 2014 Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která požaduje zákaz necíleného bombardování, který nepřímo zahrnuje i použití barelových bomb. Rezoluci podpořily i Rusko a Čína, zbraně se však dále používají.

Někdy se barelové bomby považují za druh zápalných bomb, které jsou zakázané a jejichž nasazení se chápe jako válečný zločin. Barelové bomby však nejsou prioritně zápalné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám