Hlavní obsah

Netanjahu po vlně kritiky zarazil plán oddělených autobusů pro Palestince

– Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu pozastavil plán na segregaci Palestinců od Izraelců v autobusech pendlujících na Západní břeh Jordánu a zpět. Opatření vyhlásilo izraelské ministerstvo obrany jen o pár hodin dříve a v samotném Izraeli vyvolalo vlnu kritiky.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„V rámci tříměsíčního pilotního projektu se budou Palestinci, kteří pracují v Izraeli, od středy vracet domů přes stejný hraniční přechod, ale ne v autobusech využívaných rezidenty,“ řekl nejprve nejmenovaný zástupce izraelské vlády agentuře AFP. Rezidenty myslel židovské osadníky na okupovaném Západním břehu, odkud denně za prací v Izraeli na cestovní povolení dojíždějí tisíce Palestinců.

Zdroj upřesnil, že Palestinci by na hranici dojeli v autobusech společně s Izraelci a za přechodem by si přestoupili. Podle stanice BBC by ale Palestinci mohli nastoupit v Izraeli pouze do autobusů, které končí na hraničním kontrolním stanovišti.

Ministr obrany Moše Ja'alon podle rozhlasu opatření odsouhlasil, protože přinese „lepší kontrolu Palestinců a dalších, kdo Izrael opouští, a sníží bezpečnostní rizika“.

AFP upozornila, že po zavedení takového opatření léta volají židovští osadníci. Plán naopak odsoudily lidskoprávní organizace. Označily ho za hanebný a rasistický. „Když něco vypadá jako apartheid a smrdí to jako apartheid, pak je to apartheid,“ prohlásil Jariv Oppenheimer z organizace Peace Now.

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog řekl, že "oddělovat Palestince a Židy v autobusech je nezdůvodnitelné ponižování a skvrna na tváři Izraele a jeho občanů".

Jen pár hodin po jeho vyhlášení opatření zastavil premiér Netanjahu, který ho označil za nepřijatelné. Není jasné, zda bude plán obnoven, pozorovatelé z Netanjahuovy reakce soudí, že spíše ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám