Hlavní obsah

Syrská armáda tvrdí, že zabila pět velitelů Islámského státu

Damašek/Londýn

Syrská státní televize v neděli informovala, že armáda usmrtila při útoku na východě země pět velitelů hnutí Islámský stát (IS). Islamisté tento týden zahájili ofenzívu u historického města Palmýra, v bojích padlo na tři stovky osob.

Foto: Bassem Mroue, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zabitými veliteli byli Jordánec, Iráčan, Turek, Čečenec a Saúdský Arab, oznámila televize. Celkem je mezi mrtvými v bojích u Palmýry nejméně 123 vojáků a příslušníků milic, které jim pomáhají, 115 ozbrojenců z IS a 57 civilistů, informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Americké úřady v sobotu oznámily, že jejich speciální jednotky zaútočily ve východní Sýrii a zabily vysoce postaveného ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS) Abú Sajjáfa. [celá zpráva]

Sajjáfovu ženu, která prý hrála důležitou roli v teroristických aktivitách islamistů, Američané zadrželi a převezli do svého vojenského zařízení v sousedním Iráku. Při operaci vojáci usmrtili rovněž asi deset dalších islamistických bojovníků.

U pouštního města Palmýra, kde se nacházejí slavné vykopávky, které UNESCO před dvěma lety zařadilo na seznam ohrožených památek světového kulturního dědictví, se odehrávají tvrdé boje. Situace na místě je nepřehledná. Podle některých zdrojů již radikálové část města dobyli a vyvěsili na budovách černé vlajky, podle jiných má syrská armáda dění pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám