Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu se do Evropy dostávají ve člunech s uprchlíky, tvrdí Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zločinecké gangy ve Středomoří pašují do Evropy bojovníky Islámského státu. Ukrývají je ve člunech mezi uprchlíky z Afriky, tvrdí poradce libyjské vlády Abdal Basit Harún. Úřady v Itálii a Egyptě již dříve varovaly, že radikálové by se mohli do Evropy dostat na lodích s migranty. Experti ovšem upozorňují, že je velice obtížné ověřit či vyhodnotit taková tvrzení.

Foto: ČTK/AP

Členové italského námořnictva zachraňují uprchlíky plavící se z Libye přes Středozemní moře.

Článek

Harún opírá své tvrzení o rozhovory s pašeráky ze severoafrických oblastí, kontrolovaných radikály. Tvrdí, že Islámský stát dovoluje majitelům lodí pokračovat v plavbách výměnou za polovinu jejich příjmů.

Středozemní moře se letos pokusilo proplout podle odhadu OSN už 60 tisíc lidí. Na přeplněných a chatrných člunech během těchto cest letos zahynulo už více než 1800 lidí, což je dvacetkrát více proti stejnému období loňského roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Itálie jen za víkend doplulo skoro 6000 běžencůVideo: Reuters

Podle Harúna používá Islámský stát čluny "pro své lidi, které chce dostat do Evropy, protože policie v Evropě neumí rozlišit, kdo je z Islámského státu, kdo je normální uprchlík a kdo ne". Tito radikálové podle něj často seděli odděleně od ostatních uprchlíků.

Před „čluny plnými teroristů” varoval také egyptský velvyslanec v Británii a  infiltrace radikálů na uprchlické lodě se obává i italská vláda.

Experti ale upozorňují, že obě země mají zájem na tom, aby ovlivnily mezinárodní reakci na krizi v Libyi, a že je obtížné ověřit jejich tvrzení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana migrantů ve Středozemním mořiVideo: Reuters

"Egypt velice rád zveličuje hrozbu Islámského státu v Libyi, protože se zoufale snaží dosáhnout mezinárodní intervence v této zemi," uvedla analytička Alison Pargeterová. Expert na terorismus a uprchlíky Christian Kaunert zase tvrdí, že riziko infiltrace radikálů na lodě s uprchlíky "je věrohodné - ale zda je to skutečně pravda, je těžké posoudit".

Islámský stát, který ovládá značnou část Iráku a Sýrie, je v posledních měsících aktivní i v Libyi, kde využívá boj o moc mezi soupeřícími skupinami po pádu režimu plukovníka Muammara Kaddáfího.

Reklama

Výběr článků

Načítám