Hlavní obsah

Audiozáznam zpochybňuje ohlášenou smrt iráckého vzbouřence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Televize bývalé irácké vládní strany Baas odvysílala v pátek audiozáznam, na němž údajně hovoří Izzat Ibráhím Dúrí, který patří ke spolupracovníkům Islámského státu. Zpochybnila se tak dubnová zpráva Bagdádu o jeho zabití.

Foto: Novinky

Izzat Ibrahím Dúrí na snímku z roku 1999

Článek

Televize At-Taghír pustila záznam, na němž hovoří muž, který se představil jako Dúrí. Hovořil o událostech, jež se staly po 17. dubnu, kdy měl být zabit.

Kromě jiného se zmínil o rozmístění šíitských oddílů jihozápadně od Bagdádu a odsoudil „přímou perskou okupaci” Iráku s odkazem na Írán. Podle dikce a obsahu se dá podle agentury AFP soudit, že muž hovoří na schůzce několika lidí, možná vedení strany Baas.

Bagdád přitom v dubnu zveřejnil fotografie mrtvého muže s rudými vousy, který se Dúrímu podobal. Jeho totožnost měla být ověřena testy DNA, ale ministerstvo zdravotnictví později oznámilo, že nemá k dispozici nezbytné vzorky, jež by umožnily tělo na sto procent identifikovat. [celá zpráva]

Nejhledanější muž Husajnova režimu

Generál Dúrí byl po invazi do Iráku jedním z nejhledanějších představitelů režimu a na jeho dopadení Američané vypsali odměnu deseti miliónů dolarů.

Podařilo se mu ale uniknout a nyní je spojován s aktivitami sunnitských radikálů z Islámského státu na severu země. Právě vliv blízkého spolupracovníka Saddáma Husajna Dúrího měl loni napomoci bojovníkům Islámského státu ovládnout provincii Ninive v čele s dvoumiliónovým Mosulem.

Irák likvidaci Dúrího ohlásil už několikrát, ale někdejší Saddámův blízký spolupracovník se vždy znovu vynořil a objevil se buď na videu, nebo hovořil na audiozáznamech.

Reklama

Výběr článků

Načítám