Hlavní obsah

Druhý muž Islámského státu je po smrti

Bagdád

Abú Alá Afri, druhý nejvýše postavený muž Islámského státu, o němž se nedávno spekulovalo, že převzal vedení, je po smrti. Podle středečního prohlášení iráckého ministerstva obrany byl zabit při jednom ze spojeneckých náletů. Informoval o tom server BBC.

Záběry z náletu, při němž podle Iráku zemřel druhý muž Islámského státuVideo: zveřejnila irácká armáda

 
Článek

Afri, známý též pod jménem Abdu Rahmán Mustafa Muhammad, měl být zabit v severoiráckém městě Tal Afar. Podle armádního mluvčího zemřel během setkání s desítkami bojovníků radikálního hnutí, které probíhalo v jedné mešitě.

Spojené státy, které stojí v čele koalice spojenců proti Islámskému státu v Iráku i Sýrii, zatím zprávu nepotvrdily.

Afri byl prvním zástupcem šéfa Islámského státu Abú Bakra Bagdádího, který byl podle Iráčanů před několika týdny vážně zraněn a není schopen plnit své každodenní úkoly. Spekulovalo se, že Afri, který byl spojkou mezi Bagdádím a místními veliteli, jeho úlohu převzal.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu

„Je to dobrý řečník s velkým charismatem, v organizaci je dobře znám. Řekl bych, že je chytřejší a důležitější než Bagdádí. Bagdádí je důležitý symbolicky a kvůli médiím, ale ve skutečnosti rozhoduje on, když je Bagdádí zraněn. Až Bagdádí umře, stane se vůdcem,“ řekl o něm poradce irácké vlády Híšam Hašími.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Afri kdysi v Tal Afaru učil fyziku a publikoval desítky knih a studií týkajících se také náboženství. Podle Newsweeku má zkušenosti z bojů už z dřívějších let, kdy působil v řadách Al-Káidy v Iráku. Šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin ho údajně prosazoval do čela organizace. Setkat s ním se mohl už dříve v Afghánistánu, Afri se tam podle Hašímiho vydal už v roce 1998.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám