Hlavní obsah

V Jemenu se vylodili první zahraniční vojáci

Saná

Na jemenském pobřeží se v neděli poprvé vylodili vojáci koalice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií. Uvedla to agentura AP, podle níž byly v jižním přístavu Aden vysazeny nejméně dvě desítky průzkumníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těžké boje zmítají okolím letiště v AdenuVideo: Reuters

 
Článek

Vylodění maskovaných vojáků oděných do černých uniforem jistily ze vzduchu bojové vrtulníky. Podle AP bylo v jednotce i několik jemenských emigrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Armádní představitelé oznámili, že vylodění příslušníci mají radit jemenským vojákům bojujícím proti šíitským povstalcům, kteří ovládli velkou část země včetně hlavního města Saná. Současně mají za úkol zjistit, kde by bylo možné ustanovit zelenou zónu, čili bezpečné útočiště, odkud by mohl zase úřadovat prezident Abdar Mansúr Hádí a členové vlády, kteří uprchli do exilu.

Saúdští představitelé odmítli nedělní vylodění komentovat. AP nicméně připomněla, že Rijád od začátku náletů v Jemenu na konci března opakovaně avizoval následnou pozemní operaci.

To, že by se k ní mohlo schylovat, naznačuje podle agentury potvrzení Egypta, že má své jednotky v oblasti Perského zálivu a Rudého moře a jejich misi prodloužil na další tři měsíce. Egypt je součástí koalice arabských zemí, které proti povstání šíitů v Jemenu aktivně vystoupily. AP už v březnu uvedla, že egyptští armádní poradci působí se saúdskoarabskými příslušníky u jemenské hranice.

Reklama

Související články

Saúdská Arábie pokračuje v náletech na Jemen

Saúdská Arábie zahájila ve středu další sérii leteckých útoků na Jemen, ačkoli v úterý avizovala, že nálety končí. Uvedla to CNN s odvoláním na bezpečnostní...

Boje v Jemenu sílí, obětí je přes 1200

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je hluboce znepokojen pokračujícími boji mezi šíitskými povstalci a vládními silami v Jemenu. OSN ve čtvrtek oznámila, že...

Výběr článků

Načítám