Hlavní obsah

USA vyslaly k Jemenu letadlovou loď, blíží se tam íránský konvoj

– Washington

Spojené státy vyslaly k břehům Jemenu letadlovou loď USS Theodore Roosevelt a raketový křižník USS Normandy kvůli obavám, že konvoj lodí z Íránu by mohl vzbouřeným šíitům vézt zbraně, uvedla agentura AP. U jemenského pobřeží už působí sedm lodí amerického námořnictva. Írán v úterý ohlásil, že by v blízké době mělo být uzavřené příměří a ukončeny boje v Jemenu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď USS Theodore Roosevelt na archivních záběrechVideo: US Navy

 
Článek

Obě lodě plují k břehům Jemenu z Perského zálivu. USA jimi posílí své síly v oblasti Adenského zálivu a jižní části Arabského moře, kde podle Reuters už působí dva americké torpédoborce, dvě minolovky a tři obojživelná výsadková plavidla.

Spojené státy současně varovaly Teherán, aby nevyzbrojoval šíitské Húsíe, kteří ovládli většinu Jemenu. Uvedly však, že íránský konvoj nezastaví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Us Navy, Reuters

Letadlová loď USS Theodore Roosevelt vybavená stroji F/A-18E/F Super Hornet a raketová křižník USS Normandy plují k Jemenu.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že se USA obávají pokračující podpory Húsíů ze strany Íránu: „Viděli jsme důkazy, že Íránci dodávají zbraně Húsíům v Jemenu. Tato podpora jen přispěje ke zvýšení násilí.“

Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján ale v úterý avizoval, že by se ještě večer mohlo podařit uzavřít příměří: „Věříme, že v příštích hodinách a po vynaložení velkého úsilí skončí v Jemenu útoky.”

Foto: US Navy, Reuters

Vrtulníky seahawk nad letadlovou lodí USS Theodore Roosevelt u Ománu

V bojích od konce března zahynulo na 800 lidí a Írán je považován za oporu jedné z bojujících stran, jemenských šíitů.

Do bojů v březnu vstoupila arabská koalice, kterou vede Saúdská Arábie a která bombarduje pozice šíitů.

USA se do bojů nezapojily, ale arabskou koalici podporují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám