Hlavní obsah

Drama kolem Schindlerova seznamu: Vzplála soudní bitva

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schindlerův seznam lidí zachráněných před smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech proslavil už stejnojmenný film Stevena Spielberga. V tomto týdnu se podle webu televize FRANCE 24 znovu stal terčem pozornosti, když v Jeruzalémě začal předběžným slyšením spor o vlastnictví dvou jeho kopií.

Foto: Profimedia.cz

Originál seznamu Oskara Schindlera vystavený v jeruzalémském památníku obětem holokaustu Jad Vašem

Článek

Nárok na dokument z 18. dubna 1945, který uvádí jména 801 Židů zachráněných německým průmyslníkem Oskarem Schindlerem, vznáší jeruzalémský památník holocaustu Jad Vašem a Erika Rosenbergová, správkyně a uživatelka pozůstalosti po Schindlerově manželce Emilii.

Kořeny sporu sahají desítky let zpátky. V roce 1999 obdržel Jad Vašem z Německa kufr s množstvím dokumentů, mezi nimiž byly i dvě kopie seznamu, který byl původně vyhotoven v sedmi exemplářích.

Patřil ženě, nebo milence?

Je známo, že dokumenty předal médiím syn Schindlerovy někdejší milenky Marie Staehrové. Do Jad Vašem ho zaslal německý novinář Ulrich Sahm, obyvatel Jeruzaléma a bývalý korespondent deníku Stuttgarter Zeitung.

Spor se nyní vede o to, komu dokumenty patřily před rokem 1999. Schindler totiž po válce odjel s manželkou do Argentiny. Do Německa se vrátil sám v roce 1957 a zemřel tam v říjnu 1974 v anonymitě.

Foto: Profimedia.cz

Oskar Schindler na snímku z roku 1962

V té době s ním žila Staehrová. Ženu, která zemřela před 31 lety, nyní Rosenbergová obviňuje, že po Schindlerově smrti uprchla z jeho bytu i s dokumenty. Ty až patnáct let po její smrti našel syn Staehrové a předal je médiím.

Emilie Schindlerová, která žila do roku 2001 v Argentině, se tak o dokumentech dověděla z tisku a požádala přítelkyni a biografku Rosenbergovou, aby je získala a přivezla do Buenos Aires. Rosenbergová ale už jen zjistila, že byly zaslány do Jad Vašem.

„Obrovská nespravedlnost“

Podle listu Haarec Rosenbergová tvrdí, že Emilie Schindlerová kvůli tomu onemocněla a celou věc označila za „obrovskou nespravedlnost“.

„Zachraňovala jsem Židy spolu se svým manželem, a oni mi teď vzali ten kufr. Musíte to požadovat zpátky, i po mé smrti,“ řekla prý Rosenbergové předtím, než v říjnu 2001 skonala. Rosenbergová se léta snažila dokumenty získat, ale neúspěšně. V roce 2013 proto podala na Jad Vašem žalobu kvůli krádeži.

Ústav tvrdí, že Schindler dal kufr s dokumenty Staehrové dobrovolně, a že tedy nikdy nemohly patřit Emilii. „Jad Vašem drží dokumenty zákonně,“ uvedl ústav v tiskovém prohlášení a pranýřoval „kšeftování s dokumenty z éry holocaustu“.

Předloni byla jiná kopie Schindlerova seznamu prodána na eBay za tři milióny dolarů (asi 80 miliónů korun). Odhaduje se, že Schindler zachránil celkem asi 1200 Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám