Hlavní obsah

Irák hledá peníze, kde může, přesto chce kupovat zbraně

Washington

Irácká vláda se chystá vydat dluhopisy v hodnotě pěti miliard dolarů (128 miliard korun), aby pokryla očekávaný schodek letošního rozpočtu ve výši 25 miliard dolarů. Ve čtvrtek to v USA prohlásil irácký ministr financí Hošjar Zibarí. Irácký premiér Hajdar Abádí zároveň ve středu sdělil, že chce Američany požádat o dodávky zbraní, aby se vojáci mohli účinněji postavit radikálům.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Irácký premiér Hajdar Abádí (vlevo) s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym v sídle NATO před zahájení jednání koalice zemí bojujících proti Islámskému státu.

Článek

„Utrpěli jsme dvojitou ránu. Loňský vzestup Islámského státu v Iráku a také pád cen ropy,” řekl Zibarí novinářům ve Washingtonu. Islamisté ovládají rozsáhlé oblasti na severozápadě země a ceny ropy za barel klesly ze 115 dolarů z loňského června na polovinu.

Bagdád s ohledem na cenu ropy očekává, že letošní rozpočet ve výši zhruba 100 miliard dolarů skončí schodkem 25 miliard dolarů. Pokrýt ho chce několika opatřeními, jedním z nich jsou i dluhopisy. „Jednáme o tom se Citibank a Deutsche Bank,” řekl Zibarí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zibarí také uvedl, že Bagdád zvažuje požádat Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc až 700 miliónů dolarů, napsala v noci na čtvrtek agentura Reuters.

Irák chce tanky

„Potřebujeme zbraně. Jestli nám mohou dodat těžké zbraně, tanky, ty jsou opravdu potřeba,” citovala premiéra Abádího agentura Reuters. Na dotaz, zda je Bagdád připraven za zbraně zaplatit, odvětil: „Irák za ně může zaplatit později, nikoli nyní... Myslím, že se můžeme dohodnout na odložené platbě.”

Irácký premiér rovněž bránil krok své vlády, která v boji s radikály přijala podporu ze strany Íránu, nad čímž Obamova administrativa vyjádřila obavy. Abádí uvedl, že v Iráku nyní působí 110 íránských vojenských poradců, amerických poradců jsou přitom nejméně tři tisíce.

Íránští poradci hráli klíčovou roli při nedávné porážce islamistů v Tikrítu. Někteří američtí představitelé ale kritizovali fakt, že irácká vláda údajně nemá nad některými šíitskými milicemi v Iráku, které podporuje Írán, plnou kontrolu. Podle iráckého premiéra ale není důvod k obavám.

Útok na Mosul se odkládá

Irácká armáda má podle premiéra nejprve v plánu osvobodit od islamistů provincii Anbár na západě země, kde Islámský stát obsadili tři vesnice poblíž města Ramádí.

Bagdád chce také zajistit strategické město Bajdží, kde je největší irácká ropná rafinerie, a teprve poté bude cílem dobytí dvoumiliónového Mosulu.

„Pracují na určitém harmonogramu, který ale nebudu zveřejňovat,” uvedl k naplánování ofenzívy Abádí. Jak nicméně dodal, útok na Mosul určitě nepřijde před muslimským svatým měsícem ramadán, který letos začíná v polovině června.

Reklama

Výběr článků

Načítám