Hlavní obsah

Radikálové Islámského státu zaútočili na největší ropnou rafinérii Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikálové Islámského státu (IS) podnikli v sobotu sebevražedný útok na největší iráckou ropnou rafinérii Bajdží. V neděli to oznámil vysoký vojenský představitel provincie Saláhaddín, v níž rafinérie stojí. Po útoku se rozhořely střety, při nichž bylo zabito 20 islamistů, dodal. Zdůraznil zároveň, že vládní síly mají rafinérii stále pod kontrolou.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Podle nejmenovaného generála, kterého citovala agentura AFP, se třem sebevražedným útočníkům podařilo dostat se ke vstupní bráně do rafinérie.

Dva z nich strážci objektu zabili, třetí stačil odpálit trhaviny na svém těle.

Skupina IS zveřejnila fotografie zachycující její konvoje obrněných vozů Humvee útočících po obvodu rafinérie a záběry svých bojovníků zdánlivě uvnitř areálu rafinérie.

"IS se snaží navodit přesvědčení, že její bojovníci jsou všude. Ve skutečnosti jsou ale poraženi a nemohou dál postupovat," prohlásil armádní činitel. Rafinérie v Bajdží dříve produkovala 300 tisíc barelů ropy denně, a zajišťovala tak polovinu místní poptávky.

V roce 2014, kdy se IS zmocnil kontroly nad velkými oblastmi iráckého území, byla rafinérie dějištěm urputných bojů. Islamisté ji loni několik měsíců obléhali, než se irácké armádě za podpory koaličních vzdušných úderů podařilo v říjnu obležení prolomit a o měsíc později získat zcela pod kontrolu i město Bajdží. Sobotní boje u rafinérie byly podle armádního představitele od té doby nejprudší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám