Hlavní obsah

Iráčtí vojáci útočí na Ramádí, osvobození Mosulu se odkládá

Bagdád

Týden poté, co Irák oznámil úplné dobytí Tikrítu, zaútočili vojáci ve středu na město Ramádí. Rozsah ofenzívy, která má přerušit strategické spojení mezi Ramádí a Fallúdžou, kterou oznámil večer premiér Hajdar Abádí, ale zatím není jasný. Zřejmé však je, že se se odkládá útok na Mosul, který je stejně jako část Ramádí pod kontrolou Islámského státu.

Foto: Reuters

Irácká armáda předává zbraně sunnitským kmenům v táboře Habaníja

Článek

„Nyní oznamujeme začátek osvobozovací operace (provincie) Anbáru. Začali jsme z oblasti Sadžaríja východně od Ramádí,“ řekl předseda rady provincie Anbár Sabah Karhot. Podle něj bezpečnostní síly včetně šíitských milicí postoupily za podpory místních sunnitských kmenů ze severu a východu.

Operaci ze vzduchu kryla letadla koalice vedené Američany, která útočila na pozice radikálů ve městě Hít. Cílem je přerušit zásobovací cesty Islámského státu (IS) mezi Ramádí a blízkou leteckou základnou Habaníja i obsadit cesty z Ramádí do Fallúdži. V bojích padlo pět vojáků a tři milicionáři, dalších 18 jich bylo zraněno. Zničeno bylo devět vozidel IS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Mluvčí bagdádského operačního velitelství generál Mán ale podle listu The New York Times řekl: „Toto není velká společná operace. Nic takového jsme neřekli.“ Generál dodal, že jde jen o menší operaci v oblasti, kterou drží Islámský stát nejdéle. Obsadil ji několik měsíců před tím, než loni v červnu dobyl Mosul.

Anbár má přednost

Premiér Abádí ale už dříve oznámil, že se irácké síly zaměří na pouštní Anbár, kde působí Islámský stát nejdéle a má tam řadu opěrných bodů. Radikálové v provincii drží Fallúdžu, Hít, Kaim i části Hadísy.

Foto: Majed Jaber, Reuters

Irácký ministr obrany Chálid Ubajdi

Ofenzíva v Anbáru dostala po dlouhých debatách nakonec přednost před útokem na severoiráckou provincii Ninive s metropolí Mosulem.

Boje o město Tikrít, které irácké jednotky dobyly minulý týden, totiž ukázaly složitost bojů s IS v městském prostředí, kde se jeho bojovníci pohybují v prázdných poničených budovách a kladou množství nastražených náloží. [celá zpráva]

„Nechceme zahájit útok na Mosul, dokud nezabezpečíme Anbár,“ řekl už 18. března ministr obrany Chálid Ubajdí. Zřejmě se také obával i přesunu posil radikálů přes Anbár ze Sýrie.

Foto: ČTK/AP

Propuštění jezídové

Islámský stát propustil další jezídy

U kurdského města Kirkúku ve středu Islámský stát propustil 227 jezídů, které držel od loňského léta. Podobně jako v lednu se opět jednalo o staré lidi, invalidy a ženy.

Mezi osvobozenými nebyli žádní muži. U nich se předpokládá, že je IS povraždil. Mladé ženy pak zřejmě bojovníci Islámského státu zotročili nebo se s nimi oženili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám