Hlavní obsah

V jemenském chaosu sílí Al-Káida, varují USA

– Rijád

Teroristé z Al-Káidy postupují Jemenem a posilují tam svůj vliv. V Tokiu to ve středu přiznal americký ministr obrany Ashton Carter. Spojené státy v minulosti bojovaly proti jemenské Al-Káidě z Arabského poloostrova (AQAP) s pomocí bezpilotních letadel, po rozpoutání nynějších bojů ale tyto operace zastavily.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Dům v Bajt Ridžalu zničený při náletu

Článek

„Mají velké územní zisky. Pro Západ, a to i pro USA je AQAP dlouhodobě hrozbou a my proti ní budeme nadále bojovat,” řekl Carter. Prohlásil také, že tento boj je snadnější s podporou stabilní vlády, ale že i když ji nyní Jemen nemá, USA budou v boji proti jemenské Al-Káidě pokračovat: „Budeme to dělat jinak a už to děláme.”

Jemen destabilizuje povstání tamních šíitů, kteří loni v září obsadili hlavní město Saná a postupovali pak dále na jih. Vláda utekla do Saúdské Arábie. Jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín řekl, že jeho úřad začal pracovat z Rijádu, aby pomohl koordinovat zahraniční spojence ochotné bránit vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který je v Rijádu od 26. března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana zraněného vojáka v Adenu přímo během palbyVideo: Reuters

Saúdská Arábie vede koalici arabských zemí, které na žádost Hádího útočí ze vzduchu na Jemen.

Obětí přibývá

Od 26. března, kdy začaly spojenecké nálety na šíity, má konflikt na 540 mrtvých a skoro 2000 raněných. Mezi oběťmi je podle UNICEF nejméně 74 dětí. Na 100 tisíc Jemenců kvůli němu opustilo domovy.

Mnohé nálety byly nepřesné a vyžádaly si civilní oběti, zasaženy byly například uprchlický tábor [celá zpráva] nebo mlékárna. [celá zpráva]

Podle guvernéra provincie Ibb v úterý saúdský letoun při útoku na vojenskou základnu zasáhl během polední přestávky pět set metrů vzdálenou školu, kde byli zabiti tři žáci. Další tři byli zraněni. Žádný voják nezemřel, ale základna Al-Hamza, odkud vyrážely posily Húsíů, byla silně poškozena. Saúdská Arábie také oznámila, že při náletech zničila už páté obrněné vozidlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletu na vesnici Bajt Ridžal zemřely tři ženy a tři dětiVideo: Reuters

V pondělí si nálet na vesnici Bajt Ridžal ležícím asi 70 kilometrů západně od Saná vyžádal šest obětí z jedné rodiny. Zemřely tři ženy a tři děti. Dalších osm osob bylo zraněno, když dům zasáhla raketa.

Humanitární krize

V zemi, zejména na jihu v Adenu se rychle zhoršuje humanitární situace. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) má problémy dopravit do Jemenu připravené humanitární zásilky. Po mnohadenním vyjednávání získal na dnešek povolení pro přistání letadla se 16 tunami pomoci v Saná, zásilka dalších 32 tun by měla být dopravena do jemenské metropole ve čtvrtek.

Nejhorší je podle MVČK situace v Adenu, v jehož blízkosti a také ve městě se bojuje několik dní. Žije v něm na 800 tisíc lidí a nemají kam uprchnout. Na ulicích údajně zůstávají těla mrtvých a situace v nemocnicích je prý katastrofální.

Pákistán zvažuje zapojení

Rijád a Hádí tvrdí, že šíity podporuje Írán. O vstupu do koalice proti šíitům uvažuje také muslimský a převážně sunnitský Pákistán. V Islámábádu je ve středu očekáván íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a podle agentury Reuters se bude snažit přesvědčit Pákistán, aby do bojů v Jemenu nezasahoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám