Hlavní obsah

V Jemenu byly zabity další desítky lidí, cizinci ze země prchají

– Aden/Islámábád • Aktualizováno

Nejméně 53 osob zahynulo za posledních 24 hodin v bojích ve městě Aden na jihu Jemenu mezi šíitskými vzbouřenci a přívrženci prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, uvedla agentura AFP. Výbuchy se podle agentury Reuters ozývají v oblasti i v úterý.

Foto: Reuters

Mladíci v Adenu u armádního tanku zničeného v boji vládních sil s šíitskými povstalci

Článek

Kvůli bojům v Jemenu, které se vyhrotily před téměř dvěma týdny, již muselo opustit své domovy více než 100 000 lidí a o život přišly stovky lidí, k nimž patří nejméně 74 dětí, informoval Dětský fond OSN (UNICEF). Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je bilance obětí od 19. března nejméně 540 mrtvých a 1700 zraněných.

Arabská sunnitská koalice, která pod velením Saúdské Arábie bojuje po boku Hádího jednotek, požádala o pomoc i Pákistán. Zahraniční občany evakuují z Adenu námořní síly Francie, Číny a Indie. Cizinci mohou využít jen této cesty, protože místní letiště jsou kvůli bojům v bezprostřední blízkosti uzavřená.

Pokračující boje si od neděle vyžádaly smrt 17 civilistů a deseti bojovníků z řad lidových výborů prezidenta Hádího, řekl AFP lékařský zdroj. Podle vojenského představitele zahynulo také 26 šíitských rebelů.

Boj o přístav

Prudké boje jsou v úterý hlášeny především u přístavu, který se podle očitých svědků vzbouřenci snaží dobýt. Zabránit se jim v tom snaží lidové výbory, kterým dodává zbraně a munici arabská koalice. Ta od 26. března vede vojenskou operaci proti šíitským milicím v Jemenu, které podporuje Írán vedený šíity.

Saúdská Arábie požádala pro operaci proti vzbouřencům v Jemenu o vojáky, bojová letadla a bitevní lodě i převážně sunnitský Pákistán. Tamní poslanci dnes na výzvu vlády diskutují o tom, zda se země do této koalice zapojí. Ministr obrany Chavadža Ásif řekl, že Pákistán jako Turecko zatím upřednostňuje mírové řešení krize v Jemenu. Podle některých komentářů se ale Pákistán nyní do koalice zapojí, i když nejspíš v menší míře, než chce Rijád. Islámábád se totiž obává reakcí početné šíitské menšiny ve své zemi.

Francie, Čína a Indie se spojily v úsilí o evakuaci cizinců z Adenu. Spojené státy přiznaly, že nemají dostatek prostředků v oblasti a požádaly svoje občany, aby využili všech dostupných lodí jiných zemí, aby přístav opustili. Francie dnes evakuovala 63 lidí, včetně 23 Francouzů do Džibutska. Indické námořnictvo odvezlo 450 lidí, čínské další stovku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pekelná noc. Nálety v Jemenu pokračují

Pátým dnem pokračovaly v pondělí v Jemenu nálety bojových letounů arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií proti šíitským povstalcům. Údery se soustřeďovaly na...

Výběr článků

Načítám