Hlavní obsah

V Jemenu se vylodili zahraniční vojáci

– Aden • Aktualizováno

V přístavním městě Aden na jihu Jemenu se vylodili zahraniční vojáci. Oznámily to ve čtvrtek stanice BBC a agentura Reuters s odkazem na místní svědky. Zatím není jasná národnost vojáků, Saúdská Arábie ale prohlásila, že kontroluje vody u Adenu. Podle představitele přístavu šlo o ochranku z čínské lodi.

Foto: Reuters

Mladíci v Adenu u zničeného armádního tanku

Článek

Podle Reuters se jedná o desítky vojáků z jedné lodi.

Odhodlání vyslat pozemní jednotky dala najevo Saúdská Arábie, která v zemi už týden vede spojenecké nálety. Hovořilo se také o připravenosti armád dalších čtyř zemí z desetičlenné koalice, konkrétně o Egyptu, Jordánsku, Súdánu a Pákistánu.

Jemenská vláda v exilu popřela, že by se v Adenu vylodila pozemní vojska.

Představitel přístavu uvedl, že šlo o ozbrojené strážné z čínské lodi, kteří měli  dozírat na evakuaci.

Zpráva o vylodění přišla nedlouho poté, co Reuters informoval o tom, že šíitští povstalci z kmene Húsíů, kteří před několika měsíci ovládli i hlavní město Saná, dobyli navzdory vzdušným úderům spojenců centrum Adenu. Tím padla poslední velká bašta sil věrných prezidentu Abdaru Hádímu, který uprchl do exilu v Rijádu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Aden v rukou šíitů 

Vzbouřenci, které podle arabské koalice podporuje Írán, po ranních bojích v ulicích rozmístili tanky a pěší hlídky.

„Lidé jsou vyděšeni z bombardování. Na ulici nikdo není, je to jako při zákazu vycházení,“ řekl agentuře jeden z tamních obyvatel.

Podle další zprávy Húsíové rozmístili na hory okolo centrální čtvrti Crater ostřelovače, kteří pálí do ulic. Vzplálo několik domů zasažených raketami.  Milice Húsíů vyzývala obyvatele, aby se přemístili do bezpečnějších čtvrtí.

Už ve středu mluvčí Húsíů uvedl, že akce Saúdské Arábie selhala. „Dnešní vítězství v Adenu zpochybnilo tuto kampaň a umlčelo státy vedoucí agresi,” řekl Muhammad Abdulsalám televizi Masíra.

V zemi panuje zmatek, jehož využili radikálové z odnože al-Kajdá k útoku na věznici v Mukalle, aby osvobodili svého vůdce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Pekelná noc. Nálety v Jemenu pokračují

Pátým dnem pokračovaly v pondělí v Jemenu nálety bojových letounů arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií proti šíitským povstalcům. Údery se soustřeďovaly na...

Výběr článků

Načítám