Hlavní obsah

Při náletu v Jemenu zemřelo v mlékárně přes třicet lidí

– Aden/Rijád

Při náletu v jemenské provincii Hudajdá nedaleko přístavu Aden byla zasažena mlékárna. Guvernér ve středu řekl, že v ní zahynulo 37 lidí. Počet obětí náletů tak dosáhl 250, jak plyne ze zprávy OSN. V bojích jsou nasazeni i nezletilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletu v Jemenu zemřelo 37 zaměstnanců mlékárnyVideo: Reuters

 
Článek

Mlékárna byla poblíž armádní základny ve městě Hudajdá, o kterou se bojovalo. Drží ji vojáci věrní předchůdci současného prezidenta a podporují je šíitské milice. Na základnu zaútočilo jedno z letadel arabské koalice, které zasáhlo sklad pohonných hmot a právě mlékárnu.

Jde o další oběti vzdušných útoků tento týden. Už v pondělí si nálet na uprchlický tábor Mazrak na severozápadě země vyžádal mezi 29 a 45 mrtvými. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval podle CNN, že intenzivní boje přinesly „znepokojivé zprávy o civilních obětech“ zejména v okolí přístavu Aden, kde jsou nejtvrdší střety mezi šíitskou milicí Húsíů a jednotkami věrnými prezidentovi Abdaru Mansúrovi Hádímu.

Podle dětského fondu OSN UNICEF je mezi oběťmi týdenních bojů na 60 dětí.

Mluvčí humanitárního úřadu OSN Erich Ogoso varoval, že od zahájení náletů minulou středu do neděle zahynulo 182 lidí a stovky dalších byly zraněny. Minulý týden před boji opustilo své domovy 75 000 lidí.

Foto: Reuters

Lidé i vybombardované budovy v jemenském městě Jarím

„Rostoucí nepřátelské akce vedly k zásahům proti školám, zdravotnickým zařízením a infrastruktuře,“ řekl CNN Ogoso.

Dětští vojáci

Ogoro také upozornil na nasazení dětských vojáků: „Nezletilí se údajně zapojili do bojů na všech stranách.“

Foto: Reuters

Kouř stoupající po náletu na jemenské město Sáda

Na žádost Hádího, který uprchl před postupujícími Húsíji do Rijádu, útočí na šíity Saúdská Arábie a další arabské země. Z podpory šíitů viní Írán, který přiznává pouze humanitární pomoc.

Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján požádal generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby zastavil nálety v Jemenu: „Vojenské řešení v Jemenu je odsouzeno k nezdaru. Jediným východiskem je národní dialog bez vnějšího zasahování.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám