Hlavní obsah

Exploze po náletu zabila u uprchlického tábora v Jemenu 45 lidí

– Rijád

Nejméně 45 lidí zahynulo při pondělní explozi poblíž uprchlického tábora Mazrak na severozápadě Jemenu, kde našli útočiště lidé prchající před postupujícími šíity z kmene Húsíů. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Příčina exploze není známa, mohlo jít o nálet.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Dým stoupá po náletu u Saná.

Článek

Počet obětí není ještě přesně znám, IOM uvádí 45 mrtvých a 65 zraněných. Lékaři bez hranic, kteří provozují u tábora nemocnici, uvedli, že do ní převezli 29 mrtvých těl a 34 zraněných.

„Byl to nálet,“ řekl představitel Lékařů bez hranic pro Blízký východ Pablo Marco. Podle něj do tábora, kde je 12 000 lidí v posledních dnech dorazilo dalších 500 rodin prchajících před sílícími boji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jemenský ministr zahraničí Rijás Jasín ale popřel, že by k explozi došlo při saúdskoarabských náletech, jejichž cílem je zastavit postup Húsíů. Podle něj na tábor střílela děla šíitských vzbouřenců. Jemenská vláda ale uprchala do Rijádu a prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí požádal saúdskou Arábii o vojenskou intervenci

Šíity naopak podporuje odstavený prezident Alí Abdalláh Sálih.

Cílem nočních a ranních útoků byl také sklad zbraní v horách v blízkosti metropole. Nálety ale šíity nezastavily. Podle arabských televizí se šíitské jednotky nacházejí asi 30 kilometrů od Adenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám