Hlavní obsah

Americký dron v Iráku zabil dva íránské vojenské poradce

Bagdád
Aktualizováno

Americký bezpilotní stroj v Iráku zabil dva příslušníky íránských Revolučních gard, kteří tam působili jako vojenští poradci. Podle agentury AP to v pondělí přiznal Teherán.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun MQ-1 Predator

Článek

Íránské velení na serveru sepahnews.ir uvedlo, že útok se udál minulé pondělí krátce poté, co Američané se spojenci u Tikrítu zahájili podpůrné nálety. [celá zpráva]

Podle Teheránu zemřela dvojice poradců. Pohřbeni byli v neděli.

Americká ambasáda v Bagdádu to nepřímo popřela, když pro AP uvedla, že „mezinárodní koalice cílí pouze na Daíš“ (akronym pro Islámský stát - pozn. red.).

Tikrít loni v létě ovládl Islámský stát. Irácká armáda se ho od počátku března snaží dobýt. Do minulého týdne jí pomáhaly šíitské milice, jimž pomáhali íránští příslušníci. Na žádost USA se stáhly. [celá zpráva]

Pumové útoky v Bagdádu

Na převážně šíitském předměstí hlavního města Bagdádu Husajníja mezitím v pondělí vybuchly nálože ukryté ve dvou automobilech. Nejméně jedenáct lidí při tom zahynulo a 26 dalších bylo zraněno.

Bomby explodovaly jen pár hodin po příjezdu generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna do Bagdádu.

"Jsem znepokojen zprávami o bezdůvodném zabíjení, únosech a ničení majetku páchaném jednotkami a milicemi bojujícími po boku iráckých ozbrojených sil," prohlásil Pan Ki-mun podle agentury AP po jednání s prezidentem Fuádem Masúmem. Vyjádřil rovněž obavy, že Irák ani světové společenství nebudou schopny postarat se o 2,5 miliónu Iráčanů, kteří museli kvůli konfliktu opustit své domovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám