Hlavní obsah

Izraelského expremiéra Olmerta uznali podruhé vinným z úplatkářství

– Jeruzalém

Soud v Jeruzalémě v pondělí shledal vinným bývalého premiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatků od amerického podnikatele Morrise Talanského. Případ se vztahuje k období, kdy byl Olmert jeruzalémským starostou a členem vlády. V jiném korupčním procesu byl Olmert už loni odsouzen k šestiletému vězení. Výše trestu v kauze Talansky by měla být oznámena 5. května.

Foto: Abir Sultan/Pool, Reuters

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

V roce 2012 byl Olmert v této kauze viny zproštěn, ale v pondělním opakovaném řízení soudci dospěli k jinému závěru. Vycházeli ze svědectví šéfky Olmertova úřadu Šuly Zakenové, která byla rovněž obžalovaná a výměnou za nižší trest se rozhodla vypovídat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Olmert se stal premiérem v roce 2006, jeruzalémským starostou byl v letech 1993 až 2003, mezi lety 2003 a 2006 byl ministrem průmyslu a obchodu.

Vězení prozatím odloženo

Kvůli obviněním z korupce ohlásil v roce 2008 rezignaci a z úřadu premiéra odešel roku 2009. Čelil dvěma velkým korupčním kauzám. V té, v níž se jednalo o přijetí 150 000 dolarů (skoro čtyři milióny korun) od Talanského v průběhu 15 let, byl roku 2012 zproštěn viny a začalo se hovořit o možném Olmertově návratu do politiky. Loni však dostal šestiletý trest za korupci spojenou s výstavbou jeruzalémské luxusní rezidence.

Kauza nazvaná Holyland je největší úplatkářskou kauzou v dějinách Izraele. Souzeno v ní bylo 13 lidí. Olmert v ní byl usvědčen z toho, že přijal prostřednictvím bratra Jossiho půl miliónu šekelů (skoro tři milióny korun) a přes Zakenovou 600 000 šekelů.

Ačkoli měl Olmert výkon trestu nastoupit už loni, nejvyšší soud v září rozhodl o odkladu, dokud neskončí odvolací řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám