Hlavní obsah

Saúdskoarabská letadla zničila v Jemenu balistické rakety Scud vzbouřenců

• Aktualizováno

Vojenská koalice muslimských zemí vedená Saúdskou Arábií zničila při náletech v Jemenu většinu odpalovacích zařízeních pro rakety Scud a také většinu těchto raket, kterých se zmocnili vzbouřenci. Uvedla to státní saúdskoarabská tisková agentura, kterou citoval Reuters. Boje v Adenu si vyžádaly na 70 obětí, uvedla BBC. Arabské země se domluvily na vytvoření společných sil.

Foto: Reuters

Exploze ve skladu zbraní v jemenském přístavu Aden

Článek

Saúdskoarabská armáda uvedla, že letecké údery se nadále soustředí na likvidaci raket Scud. Těch podle odhadů měla jemenská armáda asi 300, část z nich se dostala do rukou povstalců. Podle vojenských zdrojů Reuters bylo zatím zničeno 21 raket, oficiálně však žádné počty zveřejněny nebyly. Koalice nicméně uvedla, že zlikvidována byla většina Scudů, které rebelové získali.

Terčem nedělních náletů v rámci Saúdy vedené operace Rozhodná bouře bylo podle informací AFP mimo jiné velitelství republikánské gardy, která se s povstalci spojila. Při bombardování údajně zahynulo pět vojáků.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Šíitské milice Husíů na obsazeném letišti v Saná

Povstalci mezitím i přes nálety zaznamenali výrazné úspěchy na jihu a na východě Jemenu. V sobotu ohlásili sestřel súdánského letadla, Chartúm ale ztrátu popřel.

Od středy, kdy nálety začaly, si jen v Adenu, který je poslední baštou prezidenta Hádího, jenž utekl do Rijádu, vyžádaly 68 mrtvých a 452 zraněných. Patnáct lidí zemřelo, když obyvatelé rabovali ve skladu zbraní a vybuchla tam munice.

Noční nálety si podle rebelů vyžádaly 35 mrtvých.

Cílem koalice je udržet režim prezidenta Hádího, který ohrožují šíitští rebelové z klanu Húsíů, kteří ovládli většinu země.

Foto: Yassir Hassan, ČTK/AP

Hořící vojenský tábor u Adenu

V sobotu Hádí otevřeně označil povstalce za íránské loutky a obvinil Írán, že vzbouřencům poskytuje zbraně a že nynější chaos v zemi vyvolal záměrně. Teherán tato nařčení odmítá.

Husíové ovládají severozápad Jemenu včetně oblastí při hranicích se Saúdskou Arábií.

Arabské země plánují společné síly

Představitelé arabských zemí v sobotu během summitu Ligy arabských států (LAS) v Egyptě dali najevo, že vojenská operace bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba. Vyloučena není ani pozemní ofenziva, pokud se ukáže, že nálety postup rebelů nezastaví.

Na summitu se domluvili představitelé LAS na vytvoření společných sil, která bude sloužit k obraně a k zásahům proti teroristům. Podle agentury AP to oznámil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Čína vyslala do Adenu válečnou loď na evakuaci svých občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám