Hlavní obsah

Šíitské milice se z dobývaného Tikrítu stáhly, na žádost Američanů

Washington

Tisíce příslušníků šíitských milic, které irácké armádě pomáhaly dobýt město Tikrít ovládané sunnitskými extremisty z Islámského státu (IS), ukončily akce. Stáhly se kvůli požadavku Spojených států. Uvedl to server BBC s odkazem na vystoupení amerického velitele generála Lloyda Austina před branným výborem Senátu USA.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil u Tikrítu

Článek

Američané zahájili ve středu večer na žádost irácké strany letecké útoky, o což žádal Bagdád. Podmínkou USA ale bylo stažení šíitských milic.

Jednak jim na místě pomáhali íránští poradci, jednak se objevily zprávy o tom, že se dopouštějí zvěrstev na sunnitském obyvatelstvu.

Austin v senátním výboru prohlásil, že ofenzíva u Tikrítu se před dvěma týdny zastavila zčásti proto, že irácká vláda neměla kontrolu nad všemi silami, tedy že se jí vymykaly milice. Operace navíc podle něj postrádala ucelený plán pohybu jednotek. Američané přišli s jiným a společně se spojenci zahájili vzdušné údery.

„Jakmile byly splněny podmínky zahrnující neúčast šíitských milicí, mohli jsme jednat,“ prohlásil generál Austin.

Agentura Reuters ve čtvrtek informovala o tom, že byl bombardován i prezidentský palác, kam extremisté z IS přemístili své velitelství. [celá zpráva]

Začal závěrečný nápor

Podle Austina už teď podniká 4000 příslušníků irácké armády a policie „vyčišťovací operace“.

Do ofenzívy bylo přitom před měsícem nasazeno více než 20 000 příslušníků vládních sil a tisíce dalších příslušníků šíitských milic.

IS Tikrít, který se nachází zhruba 160 kilometrů severně od hlavního města Bagdádu, ovládl loni v létě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám