Hlavní obsah

AI: Palestinci se v Gaze dopouštěli válečných zločinů

Jeruzalém

Palestinští bojovníci spáchali v roce 2014 během války v Gaze válečné zločiny, když z civilního území naslepo stříleli rakety, které zasáhly nejen izraelské, ale i palestinské civilisty. Uvedla to ve čtvrtek organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI).

Foto: Amir Cohen, Reuters

Stopy kouře za raketami vypálenými na Izrael. Archivní snímek

Článek

Necílené raketové útoky ozbrojených palestinských skupin, především pak ozbrojené složky Hamásu, si podle AI vyžádaly šest mrtvých Izraelců a zraněné.

Také v červenci 2014 zabila palestinská raketa podle AI v uprchlickém táboře Šátí 13 civilistů, mezi nimiž bylo 11 dětí. Tehdy palestinské lékařské zdroje připsaly útok Izraeli, který to popřel. To, že šlo o palestinskou raketu, dokázali podle AI najatí nezávislí odborníci na zbraně.

Zpráva AI rovněž vyčítá palestinským ozbrojencům, že rakety a munici skladují v civilních budovách, včetně škol spravovaných OSN.

AI doposud poukazovala v souvislosti s loňskou válkou jen na válečné zločiny Izraele. Kritizovala zejména zásah školy OSN v pásmu Gazy. Nyní poprvé upozornila na palestinské zločiny.

Podle izraelské armády bylo na Izrael během války v červenci a srpnu 2014 vystřeleno 4591 raket, z toho 3659 dopadlo na izraelské území, nejčastěji neobydlené. Během této takzvané letní války bylo zabito 2000 Palestinců, většinou civilistů, a 73 Izraelců, z toho 67 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám