Hlavní obsah

Saúdové vtrhli do Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Washington
Aktualizováno

Saúdská Arábie společně se svými arabskými partnery zahájila v noci na čtvrtek vojenskou intervenci v Jemenu, který se ocitl na pokraji občanské války. Za akcí stojí koalice deseti zemí. Saúdové podle televize Al-Arabíja nasadili 150 000 vojáků a sto bojových letounů. První nálety se soustředily na okolí hlavního města Saná. Írán žádá zastavení operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky náletů u letiště v Saná Video: Reuters

 
Článek

Saúdové podle svého velvyslance v USA Adíla Džubajra učiní „vše nezbytné“ na ochranu legitimní vlády Jemenu, jeho lidu a sousedních zemí. Spojené státy podle jeho slov byly s akcí srozuměny. Bílý dům ohlásil, že Spojené státy akci podporují logisticky a spojencům také poskytují zpravodajské informace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šíitští rebelové z kmene Húsíů, kteří před časem ovládli část země včetně metropole Saná, mají podle Saúdů pod kontrolou letectvo i balistické rakety.

Koalice má podporu devíti států, ambasador však neřekl kterých. Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters se operace účastní i jordánské letectvo. K pobřeží Jemenu rovněž míří čtyři egyptské vojenské lodě.

Ve čtvrtek současně oznámil Pákistán, že ho Rijád požádal, aby také vyslal své jednotky. Pákistán tuto možnost zvažuje.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Nálety zničené domy u letiště v Saná

První nálety si podle agentur vyžádaly neupřesněný počet mrtvých a zraněných, povstalci hovoří o desítkách civilních obětí.

Povstání prý sponzoruje Írán

OSN už před časem varovala, že Jemen je na pokraji občanské války. Šéf diplomacie vlády, která musela ustanovit své nové centrum v Adenu, už v pondělí žádal Radu pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) o vojenský zásah. Podle něj Húsíovo povstání sponzoruje Írán. [celá zpráva]

Teherán se zásahem nesouhlasí a požaduje okamžité zastavení akcí, uvedla ve čtvrtek státní agentura Fars. Zásah je podle Íránu „nebezpečným krokem”, který jen zhorší krizi v regionu.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí pak v úterý požádal o intervenci přímo Radu bezpečnosti OSN. Zahájení úderů proti povstalcům přivítal slovy o tom, že operace „vrátila lidem podporujícím vládu odhodlání“. Síly věrné prezidentovi mezitím dobyly letiště u Adenu.

Kromě šíitských rebelů ovšem v Jemenu působí i odnože Al-Káidy a Islámského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám