Hlavní obsah

Kanadské letectvo bude útočit na Islámský stát i v Sýrii

– Ottawa

Kanada bude jako druhá země NATO letecky útočit proti Islámskému státu (IS) i na území Sýrie. Oznámil to v úterý při projevu v kanadském parlamentu premiér Stephen Harper. Kanada se už dřív zapojila do náletů na cíle IS Iráku. Podle Harpera bude vojenská kampaň prodloužena o jeden rok.

Foto: Vincenzo Pinto/Files, Reuters

Kanadský bojový letoun F-18 Hornet

Článek

„Vláda uznává, že mocenská základna IS, neboli centrum jejich takzvaného chalífátu, je v Sýrii,” objasnil ministerský předseda před poslanci důvod rozšíření kanadské působnosti. Kanadská bojová mise bude podle Harpera prodloužena o rok a skončí tak až v dubnu 2016.

Kanada se tak stane po USA druhou zemí NATO, která bude útočit nejen v Iráku, ale také v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Iráku je nasazeno deset kanadských letounů včetně šesti stíhaček. V Sýrii dosud vedle USA podnikají letecké údery Bahrajn, Saúdská Arábie, Jordánsko a Spojené arabské emiráty.

Další země NATO jako Británie, Francie či Belgie omezují své působení na Irák, neboť tamní vláda na rozdíl od syrského režimu s vojenským zásahem zahraničních armád souhlasila.

Opozice proti

Premiér zároveň požádal poslance o schválení těchto kroků, které sice není ze zákona nutné, avšak vláda chce ukázat jednotu země. Harperovi konzervativci mají v parlamentu většinu, a proto je podle agentury Reuters jisté, že bude plán při čtvrtečním hlasování schválen.

Předcházet tomu však patrně bude ostrá diskuse, neboť opozice s Harperovým záměrem nesouhlasí.

„Kanada nemá místo v této válce,” prohlásil v úterý lídr opozičních nových demokratů Tom Mulcair, podle něhož není pro rozšířené nasazení kanadských sil důvod. Podobně se k věci staví i další strany včetně centristické Liberální strany, která má podle průzkumů veřejného mínění šanci na vítězství v říjnových volbách. Argumentují například tím, že v případě Sýrie není situace tak jednoznačná jako v Iráku.

Harperův nekompromisní postoj vůči radikálním islamistům by podle průzkumů veřejného mínění mohl před říjnovými volbami u voličů bodovat. V pondělí zveřejněný průzkum pro televizi Global Television ukázal, že 66 procent Kanaďanů prodloužení mise proti Islámskému státu o další rok schvaluje.

Kanada má v Iráku téměř sedm desítek vojáků, kteří se podílejí na výcviku kurdských bojovníků a zároveň poblíž frontové linie pomáhají vzdušným silám určovat cíle úderů. I toto riskantní působení vyvolává v zemi rostoucí kritiku a opozice o něm chce diskutovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám