Hlavní obsah

Irák žádá urgentně o americké nálety, ofenzíva u Tikrítu uvázla

Bagdád

Irák požádal o americké nálety, které by podpořily váznoucí ofenzívu u Tikrítu, kterou brzdí množství nastražených náloží. Podle západního diplomata, se kterým hovořila agentura Reuters, je žádost naléhavá a vyhoví se jí. Koaliční letadla už začala monitorovat situaci v oblasti, aby poskytla irácké pozemní armádě informace o pozicích radikálů.

Foto: Reuters

Iráčtí vojáci v obrněných transportérech postupují k Tikrítu.

Článek

USA oznámily v úterý, že koaliční letadla začala provádět monitorovací lety nad Tikrítem. Pomoc má však být širší. „Když jsme dostali požadavek, uděláme to, oč nás žádají.“

„Myslím, že se budou zaměřovat na pozice kulometů a děl,“ řekl diplomat a dodal, že mají útočit na bojovníky, kteří se pokusí utéci. Podle něj bude mít podpora stejný charakter jako v případě kurdských pešmergů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američany žádají o pomoc po třech týdnech

Je to velký přelom v operaci, jejímž cílem je osvobodit Tikrít, obsazený od loňského léta Islámským státem. Doposud koalice ofenzívu zahájenou před třemi týdny nijak nepodporovala, vedla ji irácká armáda a šíitské milice s íránskými poradci. K íránské účastni diplomatický zdroj řekl Reuters: „Na tom, že Íránci bojují po boku koalice, není nic špatného. Co řekl Churchill? Popíjel bych se samotným ďáblem, kdyby porazil Hitlera.“

Ohledně nasazení Íránců ale panují v Iráku spory, odsuzuje je viceprezident Ijád Aláví. Podle něj íránské vměšování do iráckých záležitostí je neakceptovatelné. Obvinil Írán, že se pokouší udělat z Bagdádu metropoli perské říše.

Podle Reuters vláda chtěla hned, aby akci podporovala americká letadla, ale šíité byli proti. Jeden z vůdců milicí, Hadi Amiri, řekl, že podpora není potřeba, protože milice postupovaly dlouho úspěšné bez vzdušné podpory koaličních sil.

Riziko nastražených náloží

Postup dvacetitisícových sil se však v posledním týdnu zastavil. Podle expertů k tomu přispělo množství nastražených náloží.

Irácký ministr obrany tvrdil týdeníku Newsweek, že cílem je vyhnout se obětem, které by byly pravděpodobné, kdyby armáda vtrhla do města plného výbušnin „Tikrít je zcela obklíčen. Teroristé jsou obklíčeni ve městě a jejich morálka je nízká. Až nastane pravý okamžik, vtrhneme do města bez odporu a ztrát.“

Podle iráckého bezpečnostního experta Sadžáda Džijáda je však problémem to, že Irák rozptýlil své síly a současně s Tikrítem se snaží ovládnout i Ramádí a nemá v Tirkítu dost pyrotechniků. Žádost o podporu ze vzduchu ale ukazuje, že problémy mohou být vážnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám