Hlavní obsah

Povstalci ovládli třetí největší město v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Šíitští povstalci společně se stoupenci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha obsadili třetí největší město Jemenu Táizz. Ovládají i místní vojenské letiště, informovala agentura AP s odvoláním na jemenské bezpečnostní činitele.

Foto: Reuters

Ozbrojená kmenová milice loajální prezidentovi Hádímu v Adenu.

Článek

Táizz leží na hlavním silničním tahu mezi jemenskou metropolí Saná a druhým největším městem Adenem.

V sobotu povstalci, zvaní Húsíové, vyzvali k mobilizaci proti jednotkám věrným současnému proamerickému prezidentovi Abdaru Rabbúovi Mansúrovu Hádímu. Hádí obvinil povstalecké milice, které podporuje Írán, že proti němu podnikají převrat a vyzval OSN k "rychlé intervenci". Situací v Jemenu se bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Húsíové jsou spojení s exprezidentem Sálihem, který v roce 2011 po masových protestech odstoupil z funkce. V jemenských ozbrojených složkách si přesto nadále udržuje vliv.

V Jemenu se loni rozhořela občanská válka. Šíitští povstalci obsadili Saná a fakticky odstavili od vlády prezidenta Hádího. Od té doby postoupili od oblastí, v nichž žijí sunnitští muslimové, a dostali se tak do střetu s místními kmeny a teroristickou organizací Al-Káida.

Diplomaté varují, že během současného konfliktu hrozí, že se do něho zapojí Saúdská Arábie a Írán, její hlavní rival v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám