Hlavní obsah

V Jemenu zaútočili stoupenci exprezidenta Sáliha na letiště

Aden

Stoupenci bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha zaútočili ve čtvrtek ráno na letiště v přístavu Aden. V přestřelce zahynulo nejméně pět lidí a 13 osob bylo zraněno. Letiště přerušilo provoz a z letadla mířícího do Káhiry byli evakuováni pasažéři.

Foto: Reuters

Ozbrojená kmenová milice loajální prezidentovi Hádímu v Adenu.

Článek

Z letadla vypraveného do Káhiry bylo do letištní budovy evakuováno asi sto pasažérů. Svědci popisují, že se z místa ozývaly výbuchy a palba, letištní pozemek zasáhly nejméně dva granáty.

Agentura Reuters uvedla, že se boje rozšířily i do obydlených částí Adenu a policisté tam uzavřeli silnice.

Podle policejních zdrojů začaly boje v blízkosti letiště před svítáním a útočníkům ze speciální policie věrné Sálihovi se podařilo dostat se do areálu, avšak policisté věrní současnému prezidentovi Abdarovi Hadímu letiště tvrdě bránili a opětovali palbu z obrněných automobilů. Na místo byly povolány také tanky a obrněné vozy z centra Adenu vzdáleného necelý kilometr.

Do Adenu se v únoru uchýlil prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí, jehož později následovala i vláda, kterou vyhnali z hlavního města Saná šíitští povstalci.

Spor o vedení vojenské posádky

Šíité obsadili hlavní město loni v září s tím, že chtějí Jemen osvobodit od zkorumpovaného vedení. Hadí spolu s vládou rezignoval, ale prezident po útěku do Adenu rezignaci stáhl a nyní se snaží získat přízeň jihojemenských kmenů.

Čtvrteční střet může podle agentury Reuters souviset se sporem o velení adenské vojenské posádky. Hadí odvolal jejího dosavadního velitele generála Abdal Háfize Sakkáfa a nahradil ho důstojníkem ze svých oddílů. Sakkáf, který je stoupencem Sáliha, mu však odmítl velení předat. V posádce je až 2000 vojáků.

Sálih musel odstoupit v roce 2012 po politických protestech, ale má stále mnoho stoupenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám