Hlavní obsah

Palestinci hodlají po vítězství Netanjahua přitvrdit

– Ramalláh/Gaza

Palestinci kvůli volebnímu výsledku v Izraeli urychlí své diplomatické úsilí u Mezinárodního trestního soudu (ICC), kde chtějí židovský stát žalovat. Prohlásil to ve středu hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. Hnutí Hamás po jasné výhře dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua a jeho bloku Likud uvedlo, že by se mělo skončit s pokusy jednat s Izraelem.

Foto: Reuters

Saíb Irikát

Článek

Zástupce Hamásu Ismáíl Radván řekl, že „tento výsledek by měl být pro palestinskou samosprávu a stranu Fatah dostatečným důvodem k tomu, aby se přestaly zabývat těmi absurdními (mírovými) rozhovory (s Izraelem)”.

"Izrael si zvolil cestu rasismu, okupace a kolonizace, nikoli cesty rozhovorů a partnerství," prohlásil generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Abid Rabbú.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je zřejmé, že příští izraelskou vládu bude sestavovat Benjamin Netanjahu, a z toho důvodu, a to říkáme jasně, se obrátíme na haagský tribunál a urychlíme a zintenzivníme své diplomatický úsilí,” oznámil Irikát.

Palestinci reagují na předvolební slib Netanjahua, že jeho vláda neumožní vznik samostatného palestinského státu.

Palestinci formálně o členství v ICC požádali 1. ledna a členem se mají stát 1. dubna. Hned potom chtějí Izrael zažalovat za údajné zločiny spáchané Izraelci za loňské války v Pásmu Gazy a při „kolonizaci” Západního břehu Jordánu.

ICC sám už v polovině ledna zahájil předběžné šetření s cílem zjistit, zda existují důvody pro vyšetřování údajných izraelských válečných zločinů na palestinských územích.

Izrael na úsilí Palestinců začlenit se do jurisdikce ICC reagoval zastavením převodu daní a cel vybíraných v jejich prospěch. Blokuje jim tak 400 miliónů dolarů. Nedávno však umožnil export zeleniny z palestinských území.

Reklama

Související články

Netanjahu jasně vyhrál izraelské volby

Pravicová strana Likud vedená Benjaminem Netanjahuem jasně vyhrála úterní parlamentní volby a s náskokem porazila středolevý Sionistický svaz. Podle prvních...

Výběr článků

Načítám