Hlavní obsah

Sýrie za války upadla do tmy, ukazují satelitní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopady syrské občanské války jsou vidět i ze satelitů. Tam, kde v noci ještě před čtyřmi lety zářila světla, je dnes tma. Vyřazeno z provozu nebo vypnuto je 83 procent světelných zdrojů, uvedly ve čtvrtek nevládní organizace sdružené ve skupině WithSyria. Informovaly o srovnání družicových snímků, které provedli vědci z čínského Wu-chanu.

Foto: International Rescue Committee

Srovnání nočních satelitních snímků Sýrie z roku 2011 a 2015

Článek

„Čtyři roky po začátku krize se syrský lid propadl do temnoty doslova i přeneseně,” prohlásil bývalý britský ministr zahraničí David Miliband stojící v čele nevládní organizace IRC, která je součástí sdružení WithSyria.

Největší tma je v Halabu, který patřil k ekonomickým centrům země. V provincii zmítané boji mezi vzbouřenci a vládními vojsky i řáděním hnutí Islámský stát ubylo 97 procent světel. V samotném městě pak ubylo 93 procent zdrojů světla.

V Idlíbu je nefunkčních 96 procent světelných zdrojů, v Homsu a v Dará, kde protivládní bouře začaly, 87 procent.

Nejlépe je na tom Damašek

Na relativně dobrý stav infrastruktury se dá ze satelitních snímků usuzovat jenom v Damašku a jeho okolí a také v pohraniční Kunajtře na Golanských výšinách. V těchto dvou lokalitách ubylo nočního světla jenom o 35, respektive 47 procent.

„Údaje o nočním osvětlení nikdy nelžou. Čím více tmy, tím je tam více vystěhovaných osob, více poničené infrastruktury a víc výpadků proudu. Snímky jsou pořízeny z výšky 800 kilometrů nad Zemí a mohou nám pomoci pochopit utrpení, jemuž jsou Syřané denně vystaveni,” řekl autor studie Si Li.

Podle něj ale to, že jsou domy v noci temné, neznamená vždy, že jsou zničené. Lidé večer nesvítí také proto, aby jejich příbytky nebyly terčem leteckých útoků.

Válka v Sýrii si vyžádala cca 200 000 lidských životů, další milióny lidí opustily své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám