Hlavní obsah

IS se na videu chlubí vraždou izraelského Araba, měl ho zabít francouzský chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radikální hnutí Islámský stát v úterý zveřejnilo video, které má zobrazovat vraždu izraelského Araba, jenž byl údajně agentem tajné služby Mossad. Devatenáctiletého Muhammada Musaláma z východního Jeruzaléma na zinscenovaném videu zdánlivě zastřelí malý chlapec. Pravost nahrávky zatím nebyla potvrzena.

IS se na videu chlubí vraždou izraelského Araba, měl ho zabít malý chlapecVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na rozdíl od předchozích videozáznamů vražd rukojmích tentokrát vykonavatelé činu nejsou maskovaní a nemluví arabsky ani anglicky, nýbrž francouzsky. Malý chlapec, který nevypadá na víc než 12 let, je pak na záběrech vidět, jak pod dohledem staršího muže opakovaně zblízka střílí Musaláma do hlavy.

Francouzská vláda potvrdila, že hoch na záznamu je francouzský občan.

Použití francouzštiny by mohlo ukazovat na pokus verbovat francouzské muslimy, kteří se ve Francii cítí diskriminováni. Starší muž se na záznamu zmíní o lednovém útoku na košer obchod v Paříži, při němž sympatizant IS Amedy Coulibaly zabil čtyři lidi.

„Ó Židé, Alláh nás obdaroval zabitím vašich následovníků ve vaší pevnosti ve Francii,“ prohlásil muž a dodal: „Zatímco zde v Islámském státě chalífovo lvíče zabije toho, jehož poslal pošetilý Mossad, aby špehoval tajemství mudžáhidů a muslimů.“

Foto: Ammar Awad, Reuters

Rodiče Muhammada Musaláma s jeho portrétem

Záznam začíná záběry na Musaláma v oranžovém oděvu typickém pro rukojmí IS. V arabštině odříkává zjevně připravený monolog o své cestě z výcvikového střediska Mossadu do ústředí IS v Sýrii. Zároveň prohlašuje, že ho jeho bratr a otec, které IS viní z příslušnosti k Mossadu, povzbuzovali v infiltraci do radikální skupiny. Měl prý za úkol hlásit izraelské tajné službě jména všech Palestinců s izraelským občanstvím, kteří se přidali k IS, a také zjistit, kde se nacházejí sklady zbraní.

Záznam končí zveřejněním seznamu jmen údajných agentů Mossadu včetně místa bydliště a v některých případech i fotografií.

Nahrávka se objevila na oficiálních účtech IS na sociálních sítích. Provedením se podobá dřívějším videím s vraždami rukojmích. Izraelské úřady údajně o existenci nejnovějšího videa vědí, nemohou prý ale zatím poskytnout žádné informace o jeho pravosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám