Hlavní obsah

Na Facebooku kritizoval zaměstnavatele, teď mu hrozí pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Až pět let vězení hrozí 30letému Američanovi Ryanu Patemu, pracujícímu ve Spojených arabských emirátech. Během dovolené na Floridě si totiž na Facebooku pustil pusu na špacír a svého zaměstnavatele kritizoval. To je v emirátech nezákonné, informoval server britského deníku The Daily Telegraph.

Foto: Novinky

Američana stíhají za jeho projev proti zaměstnavateli na Facebooku.

Článek

„Moje hlava to nemohla pobrat. Jako Američan, který vyrostl ve Spojených státech, mám v sobě zakořeněný první dodatek ústavy (o svobodě projevu). Nikdy mě nenapadlo, že tady skončím ve vězení za něco, co vyvěsím ve Spojených státech na Facebook,“ řekl Pate.

Pate, který ve firmě Global Aerospace Logistics pracoval na výrobě vrtulníků, si v prosinci na sociální síti postěžoval kvůli sporu se zaměstnavatelem ohledně prodloužení dovolené kvůli léčbě zad.

Když se v únoru do Abú Zabí vrátil, bylo mu řečeno, ať se hlásí na policii. Tam ho zatkli za očerňování zaměstnavatele. Po deseti dnech vazby ho propustili na kauci, za týden začíná soud. Američanovi, který se na přelomu roku zasnoubil, hrozí až pět let za mřížemi a vysoká pokuta.

Pate tvrdí, že si nevzpomíná, co přesně napsal. Zmínil ale, že mu zaměstnavatel vrazil pomyslnou kudlu do zad a varoval ostatní před spoluprací s firmou.

Patemu poskytuje pomoc americký konzulát v Abú Zabí a postavil se za něj jeho kongresman, který napsal do emirátů na státní zastupitelství, že se jejich zákony na jednání amerického občana na americké půdě nevztahují.

Reklama

Výběr článků

Načítám