Hlavní obsah

Při teroristickém útoku v Jeruzalémě bylo zraněno pět žen

– Jeruzalém • Aktualizováno

Čtyři příslušnice izraelské pohraniční policie byly v pátek zraněny při atentátu v centru Jeruzaléma. Pátou obětí je civilistka. Řidič nejprve najel do skupiny lidí na zastávce, pak z auta vystoupil a chtěl útočit dál. Policie ho postřelila. Potvrdila, že šlo o teroristický útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič najel do skupiny chodců v JeruzaléměVideo: Reuters

 
Článek

Dvě příslušnice pohraniční stráže podle listu The Jerusalem Post utrpěly středně těžká zranění, zbylé tři ženy byly poraněny lehce.

Když muž z auta vystoupil, začal se kolem sebe ohánět podle některých svědků tyčí, podle jiných sekerou či nožem. Policie ho postřelila, je vážně zraněný.

Podle vyšetřovatelů je útočník Palestinec původem z východního Jeruzaléma.

Jde o další z řady podobných atentátů, které sužují Izrael od loňského podzimu.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Izraelská policie na místě útoku v Jeruzalému

Hrozba ukončení bezpečnostní spolupráce

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve čtvrtek odhlasovala přerušení bezpečnostní spolupráce s Izraelem zakotvené v dohodě z roku 1993.

Vedení OOP rozhodnutí zdůvodnilo neoprávněným zadržováním daní, které Izrael pro palestinskou samosprávu vybírá a má je měsíčně převádět. Izraelci převody zastavili v lednu na protest proti snaze Palestiny začlenit se do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu (ICC). Samospráva z daňových příjmů financuje svůj chod a zadržení peněz ji ochromuje.

Palestinci s Izraelem přestanou sdílet zpravodajské informace o radikálních skupinách, z nichž nejnebezpečnější pro Izrael je Hamás, což ještě ztíží boj s extremisty.

Izraelské sdělovací prostředky podle ČTK píší, že předseda samosprávy a šéf ústředního výboru OOP Mahmúd Abbás k vypovězení spolupráce zatím příkaz nedá. Hodlá prý hrozby využít jako nátlaku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám